Kalendář událostí

Říjen 2018
Po Út St Čt So Ne
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Fotogalerie

DSC_6109

Podporujeme:

Domácí pekárna

Sešit o domácích pekárnách

Pár slov úvodem

(článek z Lužského zpravodaje)

Další setkání Klubu zdraví bude příjemně voňavé a vypečené. Ptáte se proč? Tématem budou domácí pekárny spojené s praktickou ukázkou pečení i ochutnávkou různých druhů v domácí pekárně upečených chlebů.

Pokud patříte mezi ty, kteří si pekárnu koupili a teď vám doma zahálí, nebo mezi ty, kteří o domácí pekárně přemýšlí, přijďte s námi poznat tu radost, která nastane, když přístroj oznámí, že má upečeno. A pokud máte již vyzkoušené vlastní recepty oceníme, když se s námi o ně podělíte.

Mimo jiné se tentokrát seznámíme s některými druhy netradiční zeleniny, jak se jí apod. Jako vždy si každý účastník odnese sešitek s mnoha nápady, radami a recepty.

V Klubu zdraví se scházíme poslední čtvrtek v měsíci, v kuchyňce sboru Církve adventistů, Komenského 249, Luže. Začínáme v 18 hodin.

Za celý tým se těším na setkání s Vámi a do té doby Vám přeji, abyste byli zdrávi.

Lydie Žůrková

Co všechno byste měli vědět o chlebu

Převzato z internetového serveru www.idnes.cz

Věděli jste, že nespotřebovaný chleba se může rozemlít a přidat do těsta? Nebo že pšeničný chléb rychleji tvrdne než žitný? A proč dnešní chleby tvrdnou rychleji než dříve?

1. Proč dnešní chléb vydrží čerstvý jen pár hodin?

Důvodů může být několik. Trvanlivost chleba ovlivňuje druh mouky, způsob výroby a délka pečení. Déle vydrží žitný chléb, protože žito drží vláčnost, pšeničný „stárne“ rychleji.

Kvalitní pšeničnožitný chléb by měl vydržet několik dní. Pokud tomu tak není, zřejmě bylo k výrobě použito málo žitné a více pšeničné mouky. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby.

Vytvoří se v nich kyselina mléčná a octová a ty působí jako konzervační činidlo. Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

2. Proč je někdy balený chléb v obalu orosený?

Chyba mohla nastat buď v pekárně při balení, nebo při transportu. Když se chléb balí ještě teplý, vlhkost se z něj i po zabalení odpařuje a zkondenzuje na obalu. Ke změně mohlo dojít také při dopravě nebo překládání z venkovního chladu do tepla prodejny. V každém případě je to špatně, protože chléb může rychleji plesnivět.

3. Je pravda, že se neprodaný chléb vrátí do pekárny, rozemele a přidá do těsta?

Chléb, který se v hypermarketech neprodá, se skutečně vrací zpět do pekáren. Smí se pak ale prodávat jen drobným spotřebitelům jako krmivo pro zvířata, zpět do výroby se už vrátit nesmí.

Pravda však je, že chleby, které zbudou v pekárně (třeba jako rezerva pro obchody), se mohou usušit, rozemlít a přidat do těsta. „Není to zakázané, ale může se tak použít jen chleba zdravotně nezávadný, ne starší než 24 hodin. Vyhláška však nelimituje, kolik staršího chleba se smí přidat,“ říká Karel Hamr ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

4. Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?

Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

5. Čím prodlužují výrobci trvanlivost chleba?

Výrobci mohou prodloužit trvanlivost chleba použitím konzervačních látek proti plísním – například solí kyseliny sorbové nebo propionové. Ale jen u těch, které jsou připravené výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření. K obyčejným kvasovým chlebům a výrobkům z chlebového těsta se žádná aditiva přidávat nesmějí.

6. Proč je některý chléb vytvarovaný do formy?

Formy se při pečení používají hlavně u žitných chlebů, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tak dobře tvar jako pšeničné. Kvasinky ho tolik „nevyženou“ nahoru a výsledkem by byl placatý bochník. Forma tvar podrží.

K bodu 4 dodávám radu příbuzného pekaře – lednici je možné použít, ale je v ní vlhko, proto je lépe se jí vyhnout. Ideální je suché, větrané místo s nižší teplotou a v takovém místě chléb zabalený v utěrce.

Dobré je čerstvý, křupavý chléb zamrazit. Zkuste to takto – vychladlé pečivo dáme do mrazničky jen tak bez sáčku na 1 hodinu (i nakrájené na plátky). Po ztvrdnutí je z mrazničky vyndáme a zabalíme do sáčku, vytlačíme vzduch. Takto zmrazené pečivo vydrží tak čtyři měsíce až půl roku. Ale to my nebudeme pokoušet a budeme se řídit tím, že pečivo z mrazáku spotřebujeme raději dříve.

 

Jaké druhy chleba se pečou po celém světě?

Převzato z internetového zdroje – stránek Domácí pekárny – www.pekarny.unas.cz

Tradice výroby chleba se různí po celém světě. Italský, španělský nebo francouzský chléb si nejsou podobné a navíc se od našeho českého velmi liší. Následující text podává přehled základních druhé chleba (a chlebového pečiva nebo pečiva), které se vyrábí po celém světě.

Bagel

Židovská pochoutka z kynutého těsta. Vykynuté těsto se stáčí do koleček s otvorem uprostřed, povaří a pak upeče. Obvykle se sype kmínem, mákem nebo hrubou solí. Základní surovinou je pšeničná mouka, ale k dostání je i celozrnná, žitná nebo cibulí ochucená verze.

Žitný chléb

Už název napovídá, že je vyroben z žitné mouky a jí se převážně v Německu a Rusku. Má kyselejší chuť a je dosti hutný.

Brioška

Kynutá žemlička, která pochází z Francie. Co do chuti a struktury je někde mezi koláčem a chlebem. Ze všech druhů pečiva je brioška nejvíce kalorická. Obsahuje totiž spoustu másla a vejce a obsahuje proto snad nejvíc tuků a bílkovin ze všech druhů pečiva.

Croisant

Velice sytý rohlík pečený z lístkového těsta, který má i rohlíkovitý tvar. Má vysoký obsah tuků a je oblíbený hlavně k snídani.

Ciabatta

Chlebík, který pochází z Itálie. Říká se mu také olivový chleba. Vyrábí se z bílé nebo hnědé mouky spojené olivovým olejem. Je o něco tužší a často se ochucuje bylinkami, které se přidávají buď do těsta nebo se jimi před pečením posypává povrch.

Tortilla

Mexické kulaté nekynuté pečivo. Připravuje se ze směsi kukuřičné nebo pšeničné mouky, soli a vody. Vyválené placky se pečou na rozpálené plotně.

Pumprnikl

Tento težký tmavohnědý žitný chléb má původ v Německu. Je velice těžký a jeho příprava také. Vaří se a peče se v páře až několik hodin. Jeho nakyslá chuť je velice výrazná.

Pita

Je jeden z mnoha druhů arabských placek. Většinou se podélně rozřezává a plní se různorodými náplněmi ze zeleniny i masa. Pitu si můžeme zakoupit už i u nás v bílé nebo celozrnné verzi.

Ovocné chleby

Pečou se většinou ze sladového těsta nebo z těsta na bílý chléb. Jen je v něm přídavek cukru nebo karamelu. Různé druhy se poté rozdělují různě, ale většinou podle náplní, a to bývají rozinky, ořechy, sušené nebo kandované ovoce.

Nán

Tento chleba pochází z Indie. Je vysokým zdrojem niacinu a tiaminu. Je to plochý chléb, který má tvar jako kapka a peče se na rozpálené straně pece, která se jmenuje tandori.

Muffin

Tento anglický kulatý bochánek se peče z kynutého těsta. Má dost tuhou kůrku a jemně nahořklou chuť. A běžně se v cizině prodává v několika ochucených verzích jako např. čokoládové, ovocné nebo sýrové.

Focaccia

Je italský kynutý chlebík, který je pečený z podobného těsta jako pizza. Obvykle má tvar placky a můžeme ho sehnat ochucený různými bylinkami, česnekem. Dá se také podávat s různými náplněmi, většinou zeleninovými.

Crumpet

jsou malé oválné placičky. Pečou se z kynutého těsta a mají velice slanou chuť. Z jedné strany jsou rýhované jako plástev.

Čapátí

Indický plochý kulatý chléb, může být kynutý i nekynutý. Peče se z pšeničné mouky, a je tedy zdrojem bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku a tiamanu.

Maces

tradiční židovský nekynutý chléb podobný krekru. Vyrábí se z pšeničné mouky, vody a někdy soli. Pravé macesy by se měly péct pod dozorem rabína (tzv. košer macesy – i u nás je možné je koupit např. v Pražské židovské obci).

 

Chléb a aditiva v ČR

Je dovoleno přidávat do chleba syntetické konzervační prostředky a barviva?

Představte si, že ano. Možná patříte mezi ty, kdo se v obchodech naučili přo klidnější svědomí studovat obsah potravin, především kvůli přidávaným látkám, takzvaným éčkům. Pekárenské výrobky ovšem takový deklarovaný obsah nemají lehce přístupný. A právě touto cestou zákazníci éčka snadno nakoupí. Úplně nejsnadněji cestou předpřipravené směsi k výrobě chleba v domácí pekárně.

Pokud se týká chleba a pekařských výrobků z chlebového těsta, ty patří do skupiny potravin, které nesmějí obsahovat přidaná barviva. Výjimku tvoří speciální, vícezrnné a celozrnné chleby, kde lze použít jako barviva karamely (kódy E 150 a, E 150 b, E 150 c, E 150).

Také chemická konzervace je u pekařských chlebových výrobků omezena – například kyselinou sorbovou (kód E 200) lze takto upravit jen plátkový chléb s trvanlivostí delší než pět dní. Zato jeden z nejznámějších konzervantů, kyselina benzoová (kód E 210), se k těmto účelům nesmí u chleba vůbec používat. Někteří spotřebitelé si kupují výrobky označené jako tmavý nebo černý chléb v domnění, že jde o výrobek jen z celozrnné pšeničné či celozrnné žitné mouky. To však často nebývá pravda – může také jít jen o chleba tmavé barvy bez použití žitné mouky. Jestliže si chce zákazník pořídit výrobek skutečně z celozrnné mouky, s odpovídajícím obsahem vlákniny i dalších žádoucích minerálů z obalových vrstev zrna, měl by se zaměřit na zboží označené jako celozrnné a pečlivě pročíst informaci o složení.

Tmavá střídka bývá často docílena vhodnými (povolenými) surovinami, například směsí s obsahem pražených výrobků z obilovin, jako praženého žita a ječmene. V její chuti lze identifikovat kávovinovou příchuť. Nejde o nic nepovoleného, výrobce jen využil možného sortimentu surovin a jejich chuťových a barevných variací. Takový karamel nebo čekanka barví naprosto dokonale a dnešní velkopekárny jejich schopnost ve velkém využívají.

 

Tabulka receptů těst na pečivo v troubě

Jak už bylo zmíněno výše, mám příbuzného pekaře Otíka.

Když jsem mu ohlásil téma pečení v domácí pekárně, říkal mi: „To víš, to tě zklamu, já peču doma z kvásku. To moc nepomůžu.“ Ale po chvíli mi telefonoval zpátky a říkal: „Víš co, já ti něco pošlu. Zpracoval jsem si tabulku pro pečení domácího pečiva v troubě. Řekni jim, že množství vody si budou muset časem odzkoušet. Ale když už jsem se s tím dělal, ať to má užitek.“

Máte tady tedy koncentrovanou životní moudrost jednoho pekaře. Jako bonus. Užijte ji s vůní a ve zdraví.



Pracujeme s domácí pekárnou

Pečení chleba krok za krokem

1)   Do pečící nádoby umístíme mísící patku nebo patky

2)   Odměříme a odvážíme si přesně suroviny (druhým a velmi osvědčeným způsobem je položit si pečící nádobu na digitální váhu a vážit během přidávání)

3)   Do nádoby dáme veškerou tekutinu, sůl, cukr a poté všechny další přísady (krom mouky a droždí) – Poznámka: Sůl a cukr nejsou pro chuť, ale pro řádný průběh kvašení. Přidávají se v množství, které je potřebné pro správný proces zrání chleba před pečením. Žitné mouky nepotřebují přídatný cukr.

4)   Přidáme mouku nebo všechny druhy mouky

5)   Nakonec předáme droždí – nesmí se spojit se solí

6)   Pečící nádobu vložíme do přístroje

7)   Zvolíme program a stupeň propečení kůrky

8)  Podle typu pekárny – ale obvykle v programech SPECIÁLNÍ, FRANCOUZSKÝ, CELOZRNNÝ a RYCHLÝ zazní několik minut před koncem druhého hnětení zvukový signál. Po tomto signálu je možné do těsta přidat některé další přísady – obvykle oříšky, semínka, jindy například olivy, nakrájenou papriku, houby, zelenou petrželku a podobně.

9)   Po skončení programu chléb vyklopíme z pečící nádoby

10) Chléb necháme na mřížce vychladnout – my doma používáme místo mřížky velký nůž, o který chleba zabalený v utěrce jednou hranou opřeme.

Toto jsou všeobecně platná pravidla. Protože se ale  typy pekáren od sebe vzájemně liší, v každém případě se vždy řiďte pokyny výrobce.

Typy mouky

Převzato z webu: http://chlebovestranky.aspone.cz/download/typy_mouky.rtf

Typ

Název

Pšeničné mouky

00 extra

Pšeničná mouka hladká světlá

T 400

Pšeničná výběrová polohrubá

T 450

Pšeničná hrubá (krupice)

T 512

Pšeničná pekařská speciál

T 530

Pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál

T 550

Pšeničná mouka polohrubá světlá

T 650

Pšeničná mouka hladká polosvětlá

T 700

Pšeničná mouka světlá, chlebová

T 1000

Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)

T 1050

Pšeničná mouka chlebová

T 1150

Chlebová mouka

T 1800

Pšeničná celozrnná, hrubá;celozrnná, jemná

 

Žitné mouky

T 960

Žitná chlebová

T 1700

Žitná celozrnná

Problémy s pečením a jejich řešení

 

Několik řádků o pečení v domácí pekárně

POZOR! V některých receptech – na internetu nebo v časopisech – kvůli špatně přeloženému návodu je pro pečení chleba použita polohrubá nebo hrubá mouka. Je to chyba. Chleba v domácí pekárně se peče vždy z hladké mouky.

Také je v některých receptech uveden např. na 500 g mouky 1 sáček droždí. Opět chyba. Na 500 g mouky stačí 1 nejmenší odměrka u pekárny (tzn. 1 čajová lžička) droždí.

Jak zpracovávat čerstvé pekařské droždí při hnětení za použití domácí pekárny? Připravte si množství čerstvého pekařského droždí uvedené ve Vašem receptu. Rozpusťte droždí v troše vlažného mléka nebo vody. Vzniklou hmotu přidejte do mouky. Zvolte potřebný program a postupujte dle návodu k obsluze Vaší domácí pekárny. A pamatujte. Droždí nesmí před spuštěním pekárny přijít do kontaktu se solí.

Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a instantním droždím? Čerstvé pekařské droždí obsahuje vodu. Vyrábí se ve tvaru kostiček, má světle béžovou barvu, je hebké a snadno se drolí. Skladuje se v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě jemných krystalek. Tento typ droždí se prodává v sáčcích např. o hmotnosti 10 g pod značkou Saf-instant nebo 7 g Dr. Oetker a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců. Množství sušeného droždí v balíčku odpovídá asi 25 g čerstvého droždí.

Může se čerstvé pekařské droždí zmrazit? Pekařské droždí snáší zmrazení velmi dobře a zachovává si své vlastnosti i po jednom roce skladování při -18 oC, ale pouze pod podmínkou, že je necháte rozmrazit v lednici a použijete nejpozději do 24 hodin.

Pokud do mouky přidáte rozmačkanou vařenou bramboru, kterou rozhnětete v těstě, bude čerstvý chléb snadněji stravitelný.

Chléb po vyndání z pekárny necháme vychladnout na mřížce, (my to doma řešíme tak, že pod jednu spodní hranu chleba podložíme dlouhý nůž).

Testy pekáren

Převzato ze stránky http://www.pekarny.unas.cz/vse_o_pekarnach.html

V D Testu č. 5/2005 byl uveřejněn test domácích pekáren chleba. Byl převzat z německé nadace Stiftung Warentest a ta si chrání svá autorská práva. Proto je zde dle milého svolení JUDr. Rozové (šéfredaktorky časopisu D Test) možno uveřejnit pouze střípky z tohoto testu. Testovány byly pekárny Unold Backmeister Onyx 8695, Panasonic SD 253, AFK BM-2a, Back-Profi 2011, Bomann CB 584, Clatronic BBA 2594, Kenwood BM 300, Alaska BM 2000, SHG BB 475, Princess Silver Breadmaker 1935 a Severin BM 3985. Testovány byly tyto ukazatele: Pečení – normální program, pečení – rychlý program, bezlepkové pečení, pečení chleba s rozinkami a mandlemi, pečení celozrnného chleba s kváskem; obsluha a manipulace; životnost; spotřeba el. energie; bezpečnost; vybavení, technické prvky. Nejlépe z tohoto testu vyšla pekárna UNOLD Backmeister Onyx 8695 (k sehnání pod 2000,- Kč) těsně následovaná pekárnou PANASONIC SD 253 (k dostání v ceně těsně pod 4000,- Kč) , na druhém konci hodnocení se umístila pekárna SEVERIN BM 3985. Tento test na internetových stránkách D Testu (www.dtest.cz) nenajdete, ale další zajímavé testy a užitečné rady určitě ano.

POZNÁMKA: Další test domácích pekáren vyšel v časopisu dTest 1/2009 a měli jste možnost si jej prolistovat během našeho setkání v Mozaice. Osobně bych doporučil pekárnu UNOLD 8695 nebo Kenwood BM 250 (ca. 1900,- Kč) či Bielmeier BHG 395 nebo 397 (2400,- resp. 2000,- Kč).

Celiaci by si měli koupit pekárnu s programem pro bezlepkové pečení nebo s možností alespoň jednoho manuálního programu podle vlastního nastavení. Všechny 4 právě jmenované pekárny této podmínce vyhovují.

 

Recepty, které jsme ochutnali

Závin se skořicovou náplní

Program – Těsto

Suroviny těsto:

240 ml mléka

2 ks vajec

460 g polohrubé mouky

2 VO cukru

1 mo soli

2 VO másla (rozpuštěného)

0,5 mo vanilkové příchutě

2,5 mo droždí

Náplň:

2VO másla(rozpuštěného)

60g cukru

120ml mleté skořice

Přísady na drobenku

1VO másla

2VO cukru

2VO polohrubé mouky

0,5 mo mleté skořice

Na potření

1 vejce + 1 VO vody,dobře rozšlehat

Postup:

  1. Vložte do formy přísady ve stanoveném pořadí :mléko,vejce,mouka,cukr,sůl,máslo,vanilka a droždí.
  2. Navolte programové tlačítko Těsto a stiskněte Start.
  3. Po ukončení cyklu vyjměte těsto, vložte ho do větší, vymaštěné nádoby a mírně přitlačte ke dnu.
  4. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobnou velikost.
  5. Na dobře pomoučeném vále vyválejte těsto do tvaru obdélníku o velikosti asi 25×50 cm, o síle asi 1,2 cm od okraje.
  6. Povrch pokryjte náplní asi 2,5 cm od okraje.
  7. Těsto srolujte na délku jako běžnou roládu.
  8. Na mírně vymazaném plechu roládu vytvarujte do písmena S.
  9. Roládu přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobnou velikost.

10.  V horní části vykynuté rolády vytvarujte mělký záhyb ve tvaru U.

11.  Roládu potřete vejcem, rozšlehaným s vodou.

12.  Povrch rolády ve (vytvořeném záhybu) naplnte drobenkou.

13.  Pečte v troubě, předehřáté na 180°C po dobu 30až 35 minut.

14.  Vyjměte z trouby a před krájením nechte zchladnout na drátěné podložce.

 

Celozrnný knedlík

Program – těsto

250 ml vody

1 vejce

2,5 malé odměrky instantního droždí

1 malou odměrku soli

8 lžíc celozrnné mouky  grahamové nebo pšeničné

dovážit do 500g polohrubou moukou.

Spustíme program na míchání a kynutí těsta a po 6 minutách přidáme osmalé kostičky z 1,5 až dvou celozrnných rohlíků.

Po skončení kynutí uděláme dva knedlíky, které 18-20 minut vaříme v páře.

 

Chléb Francouzské revoluce

Program – celozrnný chléb (pozor, recept na 1,5kg chléb)

500ml vody

2,5 lžičky soli

230g brambor

400g speciální pšeničné chlebové mouky

200g žitné mouky

100g celozrnné mouky

1 lžička pekařského droždí

Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Dva až tři plátky si dáme stranou na ozdobu.

Do nádoby dáme sůl, vychladlé a na kousky pokrájené brambory, přidáme mouky a droždí.

Navolíme stupeň propečení. Asi hodinu před skončením pečení na vrch chleba poklademe dva nebo tři zbylé plátky brambor a necháme chleba dopéci.

Auvergenský žitný chléb

Program – celozrnný chléb, hmotnost kolem 1kg

600ml vody

2 lžičky soli

200g speciální pšeničné chlebové mouky

500g žitné mouky

1 lžička pekařského droždí

Do nádoby dáme vodu, sůl, mouky a droždí. Navolíme program a stupeň propečení.

 

Italský chléb

Program základní nebo francouzský chléb; hmotnost kolem 700g

500g hladké pšeničné mouky

60g zelených nebo černých oliv bez pecky

3 lžičky pesta

20g sušených rajčat

Několik málo čerstvých lístků bazalky (není nutné)

10g másla

220ml vody

1 sáček pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme postupně vodu, máslo, cukr, sůl, pesto a bazalku. Přidáme mouku a droždí. Zvolíme program a stupeň propečení. Po zaznění signálu přidáme olivy a sušená rajčata.

 

Chléb s rajčatovou šťávou

Program – základní

500g světlé chlebové pšeničné mouky

1 stroužek utřeného nebo prolisovaného česneku

1 lžička čerstvé nebo sušené petrželky

1 lžíce olivového oleje

280ml rajčatové šťávy

1 sáček pekařského droždí

2 lžíce cukru

2 lžičky celerové soli

Do nádoby dáme rajčatovou šťávu, olivový olej, cukr, celerovou (nebo bylinkovou) sůl, petrželku, česnek. Přidáme mouku a droždí. Navolíme program a barvu kůrky.

 

Chléb s čekankou

Program – základní nebo francouzský

400g pšeničné chlebové mouky

240ml vody

3 lžičky kávovinového nápoje – v našem případě CARO

1 lžíce oleje

2 lžičky pekařského droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Ve vlažné vodě předem rozpustíme CARO, vlijeme do nádoby pekárny. Přidáme olej, sůl a cukr, následně mouku a droždí. A jako obvykle navolíme program a barvu kůrky.

 

Perník s kandovaným ananasem

Program – pečení

200g bílé hladké pšeničné mouky

50g pohankové mouky (já jsem použil celozrnnou)

1 sáček koření do perníku vč. kypřícího prášku

80g sušeného ananasu (pokrájeného na kousky)

150ml mléka (já jsem použil rýžový nápoj z DM)

80g másla

130g hnědého cukru

100g medu

1 špetka soli

V hrníčku dáme do mikrovlnky na chvíli rozpustit máslo a med, vlijeme do mísy, přidáme mléko a ostatní suroviny, nakonec mouku. Promícháme v míse a nalijeme do nádoby pekárny.

Doporučuji střední stupeň propečení. Naše pekárna má nastaveno pečení na jednu hodinu. Bylo to úplně akorát, možná by to chtělo ještě pět minut navíc v druhém cyklu, zapnutém ihned po pípnutí. Ale to chce vyzkoušet.

 

Recepty zaručeně vyzkoušené

S L A N Ý   C H L É B:

Chléb s droždím tebi

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 700g

400g hladké pšeničné mouky

50g celozrnné mouky

30g tebi = lahůdkového droždí (případně 50g pivovarských kvasnic)

1 sáček sušeného pekařského droždí

30g másla

200ml vody

100ml mléka

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přidáme veškerou mouku a oba druhy droždí.

 

K N E D L Í K Y:

Elenčin celozrnný knedlík

Program – těsto; 2 šišky knedlíků

250ml vody

1 vejce

500g hrubé mouky (z toho menší část celozrnné, část pohankové nebo jiné a k tomu burizony, pohankové pukance)

3 lžíce sušeného mléka

1 lžička soli

1 instantní sušené droždí

Po vyjmutí těsta z nádoby utvoříme dvě šišky a vaříme na páře 20 minut. Propícháme, nakrájíme (nebo odniťujeme ) a konzumujeme s nějakou bezva dobrou omáčkou. Prozradím vám, že doma nejíme jiné.

 

S L A D K Ý   C H L É B:

Sladký pochoutkový chléb (recept paní Brabcové)

Množství je určeno pro větší pekárnu.

550 ml vody

1-2 lžíce oleje

3 malé odměrky soli

5 velkých odměrek cukru (část nahradíme medem)

1,5 hrnku hladké pšeničné mouky

1,5 hrnku žitné mouky

1,5 hrnku grahamové mouky

0,5 hrnku rozinek a ořechů nahrubo nasekaných

Sáček instantního droždí

Postup jistě znáte, já dávám program na 3 hod., se střední kůrkou. Ořechů a rozinek můžeme dát i více. a Pokud bude těsto příliš hutné, tak přidáme vodu. Ale to je nutné postupem vyzkoušet.
Tento chléb je pouze nasládlý a klidně si k němu můžete dát plátek sýra nebo nějakou pomazánku.
Nám chutná nejlépe samotný.

D A L Š Í   P E Č I V O:

Elenčiny dalamánky

Program – těsto; 12 kusů dalamánků

240ml vody

1 lžička citrónové šťávy

2 lžíce rozpuštěného tuku

220g polohrubé mouky

220g celozrnné mouky

1 lžička soli

2 lžíce hnědého cukru

2 lžíce sušeného sojového mléka

1 sušené droždí

Lněné a sezamové semínko v dobré míře

Z těsta po vyjmutí z nádoby vytvarujeme 12 bulek (nebo upleteme 8-12 houstiček). Bulky namočíme do vody a následně z jedné strany do semínek (my požíváme dýňová a slunečnicová a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvilku (asi 10 minut) kynout a následně dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 210°C do zlatova.

Recepty nevyzkoušené, ale k nakousnutí

S L A N Ý   C H L É B:

Třízrnný chléb

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 1 kg

405ml vody

2,5 lžíce řepkového oleje

2,5 lžičky medu

2 lžičky soli

330g žitné mouky

330g celozrnné mouky

2,5 lžičky pekařského droždí

100g lněného semínka

30g slunečnicových semínek

20g máku

Do nádoby postupně přidáme vodu, olej, med a sůl. Zvolíme program a stupeň propečení. Po zaznění zvukového signálu přisypeme lněná, slunečnicová a maková semínka

Paprikový chléb

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 750g

400g pšeničné chlebové mouky

100g pšeničné celozrnné mouky

80g paprikového lusku

1,5 lžíce mleté papriky (koření)

320ml vody

2 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, olej, sůl, přidáme mouku a následně droždí. Zvolíme program a po zaznění signálu přidáme na kostičky pokrájený paprikový lusk.

 

Slunečnicový chléb se šalotkou

Program – základní; hmotnost kolem 600g

400g pšeničné chlebové mouky

80g cibule šalotky

2 lžíce slunečnicových semínek

220ml vody

1 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, olej, sůl a cukr. Přidáme mouku a pekařské droždí, navolíme program a stupeň propečení. Po zaznění zvukového signálu přidáme oloupanou, na kroužky pokrájenou šalotku a slunečnicová semínka.

 

Jogurtový chléb s fenyklem

Program – základní; hmotnost kolem 650g

500g hladké pšeničné mouky

1 malý bílý jogurt

2 lžíce nasekaného zeleného fenyklu

20g másla

220ml vody

1 sáček sušeného pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby postupně přidáváme vodu, máslo, jogurt, cukr, sůl, nasekaný fenykl, mouku a droždí. Navolíme program a propečení kůrky, spustíme.

 

Chléb á la ratatouille

Program – celozrnný chléb

500ml vody

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

1 lžička jemné soli

300g pšeničné chlebové (celozrnné) mouky

350g tmavé hladké pšeničné (polozrnné) mouky

25g prášku sušených rajčat

25g plátků sušených rajčat

25g sušené cibule

25g červené a zelené sušené papriky

25g lněných semínek (zlatých)

26g chlebového kvásku bio

Tekuté přísady a med dáme do pečící nádoby. Přidáme první část obou druhů mouky, k tomu sůl, rajčatový prášek, sušené rajčatové plátky, pokrájené sušené papriky, cibuli a lněná semínka. Doplníme zbytkem mouky a nakonec i kváskem. Před pečením (po promíchání) potřeme chléb vodou a posypeme lněnými semínky.

 

Chléb s olivami, paprikou a sezamem

Program – základní nebo francouzský chléb; hmotnost kolem 750g

500g hladké pšeničné mouky

50g zelených vypeckovaných oliv

50g černých vypeckovaných oliv

250ml vody

1 lžíce olivového oleje

1 červená paprička

3 lžíce sezamových semínek

1 sáček sušeného droždí

2 lžíce cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, olej, cukr, sůl a sezamová semínka. Přidáme mouku a droždí, zapneme program spolu se stupněm propečení. Po zaznění zvukového signálu přidáme olivy a na kousky nakrájený menší paprikový lusk.

 

Celozrnný chléb s hřiby

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 550g

100g celozrnné mouky

300 g chlebové mouky

3 ks sušených hřibů

1 lžíce nasekané petrželové natě

1 lžíce olivového oleje

220 ml vlažné vody

2 lžičky pekařského droždí

2 lžičky cukru

1 lžička soli

Hříbky máčíme 15 minut ve vlažné vodě. Hříbky procedíme a slitou vodu vlijeme do nádoby. Přidáme olej, sůl a cukr. Přidáme mouku, droždí, zvolíme stupeň propečení a spustíme program. Po zaznění signálu namáčené hříbky a petrželovou nať.

 

Chléb s lilkem

Program – základní nebo francouzský chléb; hmotnost kolem 600g

200g kamutové mouky ze zdravé výživy

200g chlebové mouky

100g lilku

210ml vody

1 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

2 lžičky cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, olej, sůl, cukr, přisypeme mouku a potom i droždí. Navolíme program a po zaznění tónu přidáme na kostičky nakrájený a předem osmahnutý lilek.

 

Chléb s grilovanou zeleninou

Program – základní nebo francouzský; hmotnost kolem 700g

500g hladké pšeničné mouky

200g grilované zeleniny (lilku, cukety, papriky apod.)

1 stroužek utřeného česneku

½ lžičky tabasca

1 lžíce olivového oleje

250ml vody

1 sáček pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, olivový olej, tabasco, cukr, sůl a česnek. Přisypeme mouku a pekařské droždí. Zvolíme program a propečení kůrky. Po zaznění signálu přidáme kousky grilované zeleniny. Samostatná příprava by byla náročná, ale můžeme využít jarní nebo letní grilování s rodinou nebo přáteli k tomu, abychom si připravili i grilovanou zeleninu k tomuto receptu.

 

Celozrnný chléb s pórkem

Program – celozrnný; hmotnost kolem 700g

350g pšeničné mouky

150g celozrnné mouky

150g osmahnutého pórku na másle

2 lžíce lněného semínka

10g másla

250ml vody

1 sáček pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby postupně přidáme vodu, máslo, cukr, sůl a lněná semínka, mouku, droždí. Nastavíme pekárnu a spustíme, po zapípání přidáme osmahnutý pórek, připravený pro lahodnou chuť na másle.

 

Selský kukuřičný chléb se slunečnicovými semínky

Program – francouzský chléb; hmotnost kolem 750g

400g mouky na selský chléb

100g kukuřičné mouky

80g slunečnicových semínek

40g másla

200ml vody

100ml mléka

2 lžičky pekařského droždí

2,5 lžičky cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, mléko, rozpuštěné máslo, sůl a cukr. Přidáme mouku a droždí, zvolíme program a stupeň propečení. Po zaznění znamení přidáme slunečnicová semínka.

 

Žitný chléb s ořechy

Program – celozrnný nebo francouzský chléb; hmotnost kolem 700g

350g chlebové mouky

150g žitné chlebové mouky

50g vlašských ořechů, nejlépe „papíráků“

300ml vody

2 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

2 lžičky cukru

1,5 lžičky soli

Obvyklý postup, kdy nejdříve přidáváme vodu, olej, sůl a cukr, následně mouku a teprve potom droždí. Zvolíme program a stupeň propečení kůrky a po zaznění signálu přidáme nasekané ořechy.

 

Chléb s rozmarýnem a ořechy

Program – základní chléb; hmotnost kolem 750g

500g chlebové mouky

50g vlašských ořechů

2 lžíce rozmarýnu

300ml vody

2,5 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

2,5 lžičky cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, olej, sůl a cukr. Přidáme mouku, potom droždí a navolíme program a propečení kůrky. Po zaznění signálu přidáme rozmarýn a nahrubo nasekané ořechy.

 

Chléb s řepnou šťávou

Program – základní chléb; hmotnost kolem 550g

400g pšeničné chlebové mouky

240ml šťávy z červené řepy

1 lžíce oleje

2 lžičky pekařského droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Oloupeme syrovou červenou řepu a v odšťavňovači si připravíme šťávu. Vlijeme ji do  nádoby, přidáme olej, sůl a cukr. Přisypeme mouku a pekařské droždí. Zvolíme program a spustíme pekárnu.

 

Zázvorový chléb s citronovou šťávou

Program – základní; hmotnost kolem 700g

500g chlebové mouky (např. Penam)

30g čerstvého zázvoru

20g másla

300ml vody

Šťáva z půlky citronu

2 lžičky pekařského droždí

2,5 lžičky cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, citronovou šťávu, přisypeme mouku a droždí. Zvolíme program a po zaznění signálu do těsta přidáme oloupaný, čerstvě nastrouhaný zázvor.

 

Křenový chléb s mořskými řasami

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 1 kg

550ml vody

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

1 lžička chilli omáčky

350g tmavé hladké pšeničné (polozrnné) mouky

300g pšeničné celozrnné chlebové mouky

1 lžička jemné soli

1 lžička křenu

1 lžička sušeného česneku v prášku

40g sušených mořských řas

26g chlebového kvásku bio

Do nádoby dáme tekutiny, med a chilli omáčku. Přidáme první část mouky, dále česnek, křen a řasy. Dosypeme zbytek mouky a přidáme kvásek. Spustíme program.

 

Oranžový chléb s mrkví a kardamomem

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 1kg

250ml vody

250ml mrkvové šťávy

3 lžíce olivového oleje

700g tmavé hladké pšeničné (polozrnné) mouky

1 lžička jemné soli

3 vrchovaté lžíce mrkvové dužniny

1 plná lžička kardamomu v prášku

6-8 rozdrcených semínek kardamomu

26g chlebového kvásku bio

Do nádoby dáme vodu, šťávu z mrkve, připravenou v odšťavňovači a med. Přidáme jednu část mouky, sůl, mrkvovou dužninu z odšťavňovače (nebo jemně nastrouhanou mrkev), kardamom, přisypeme zbytek mouky a přidáme kvásek. Navolíme program a propečení kůrky.

 

N Á R O D N Í   R E C E P T Y:

Středomořský chléb (Fouace)

Program – celozrnný chléb; hmotnost kolem 1 kg

500 ml vody

2 lžičky soli

550 g speciální chlebové mouky

150 g žitné mouky

Sušené pekařské droždí

60 g kaparů

1 lžíce olivového oleje

100 g vypeckovaných zelených oliv

1 rajče

1 lžíce hrubě mleté soli

Do nádoby dáme suroviny v tomto pořadí: voda, kapary, sůl. Pak přidáme mouky a droždí. Nádobu vložíme do přístroje, zvolíme proram, hmotnost chleba a stupeň propečení kůrky. Spustíme.

Rajče nakrájíme na kolečka. Půl až tři čtvrtě hodiny před skončením programu otevřeme víko, je-li těsto pevné, potřeme povrch chleba olivovým olejem a poklademe kolečky rajčete a hrubě mletou solí.

 

Španělský česnekový chléb s paprikou

Program – základní nebo francouzský chléb; hmotnost kolem 600g

300g chlebové mouky

100g vícezrnné chlebové mouky

4 stroužky česneku

1 paprikový lusk

230ml vody

1 lžíce olivového oleje

2 lžičky pekařského droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Do nádoby dále vodu, olej, cukr a sůl. Přidáme veškerou mouku a následně droždí. Spustíme program. Po zaznění znamení přidáme nadrobno nakrájenou papriku a oloupaný, utřený česnek.

Chléb můžeme ca 45 minut před skončením programu ozdobit plátky papriky.

 

Řecký chléb s okurkou a tvarohem

Program – základní; hmotnost chleba kolem 700g

500g pšeničné mouky

100g tvarohu

100g salátové okurky, nakrájené na kousky

2 lžičky kurkumy

120ml vody

20g másla

2 lžíce olivového oleje

1 sáček sušeného pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

Do nádoby dáme vodu, olej, máslo, tvaroh, cukr a sůl. Přidáme mouku a droždí. Pečeme.

 

Savojský chléb

Program – celozrnný chléb

500ml vody

2 lžičky soli

500g pšeničné chlebové mouky

200g žitné mouky

1 lžička pekařského droždí

30g cibule (a několik kroužků na ozdobení)

40g hub

80g sýra Beaufort na kostičky (můžeme nahradit ementálem nebo jiným výrazným sýrem)

Do nádoby dáme vodu, houby, jemně pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájený sýr a sůl. Přidáme veškerou mouku a pekařské droždí. Zvolíme program a propečení. 30-40 minut před dokončením otevřeme víko pekárny a chléb poklademe kolečky cibule. Ihned zavřeme a necháme dopéci.

 

Středomořský chléb

Program – základní nebo celozrnný chléb; hmotnost kolem 750g

500g cereální mouky

100g pasty z černých oliv (tapenády)

50g vypeckovaných černých oliv

30g sušených rajčat

1 lžíce olivového oleje

250ml vody

1 sáček pekařského droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, olivový olej, cukr, sůl a olivovou pastu. Přidáme mouku a droždí, navolíme program a propečení kůrky. Po zaznění tónu přidáme olivy a rajčata.

 

S L A D K É   R E C E P T Y:

Brioškový chléb se švestkami a kešu oříšky

Program – sladký chléb; hmotnost kolem 700g

400g hladké pšeničné mouky (nejlépe extra)

130g vypeckovaných sušených švestek

60g kešu

15g másla

210ml vody

2 lžičky pekařského droždí

2 lžičky cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme vodu, rozpuštěné máslo, sůl a cukr. Přidáme mouku a droždí. Navolíme program a stupeň propečení a po zvukovém signálu přidáme na kousky nakrájené švestky a nadrcené oříšky.

 

Mandlový brioškový chléb s lískovými oříšky

Program – sladký chléb; hmotnost kolem 700g

400g hladké pšeničné mouky (extra)

50g lískových oříšků

40g na plátky pokrájených, loupaných mandlí

70g másla

240ml mléka

1,5 lžičky pekařského droždí

30g cukru

1 lžička soli

Do nádoby dáme mléko, rozpuštěné máslo, sůl a cukr. Přidáme mouku a nakonec droždí. Zvolíme program a stupeň propečení. Po zaznění tónu přidáme pokrájené mandle a nahrubo nasekané oříšky.

 

Rozinkoví šneci s oříšky

Program – těsto; množství na 10 až 15 koláčků

Těsto:

400g bílé hladké pšeničné mouky (extra)

70g másla

240ml mléka

2 lžičky pekařského droždí

4 lžičky cukru

1 lžička soli

Krém:

100g rozinek

50g lískových oříšků

2 vejce

6 lžic cukru

4 lžíce surového třtinového cukru

2 lžíce hladké mouky

300ml mléka

Do nádoby dáme mléko, rozpuštěné máslo, sůl a cukr. Přidáme mouku a droždí. Zvolíme program.

Po vykynutí těsto vyjmeme a rozdělíme na 10-15 kousků. Vy robíme 10cm dlouhé a 2cm široké pláty, které necháme 30-60 minut kynout na teplém a vlhkém místě.

Připravíme krém. Dáme vařit mléko. Smícháme cukr, vejce a mouku, přidáme vroucí mléko. Vše povaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Přidáme rozinky a nahrubo nasekané oříšky. Krémem potřeme pláty těsta a pak je srolujeme. Posypeme surovým cukrem a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 210°C (stupeň č. 7).

 

D A L Š Í   R E C E P T Y:

Ciabatta

Program – těsto; hmotnost přibližně 1,25kg

450ml vody

5 lžic olivového oleje

Olivový olej na pečení

2,5 lžičky soli

760g pšeničné chlebové mouky

2,5 lžičky pekařského droždí

Do nádoby dáme vodu, olivový olej, sůl. Přidáme mouku a droždí, spustíme program těsto. Po skončení programu těsto vyjmeme (ca. za hodinu, hodinu a půl, podle druhu pekárny).

Kuchyňský vál poprášíme moukou a těsto rozdělíme na osm kusů oválného tvaru. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Předehřejeme troubu na 240° (stupeň č. 8). Po dosažení teploty vložíme pečivo do trouby. Před pečením potřeme olivovým olejem. Pro zvlhčení vnitřku trouby do ní dáme vhodný kastrůlek s vodou. Pečeme 25 minut a poté necháme na mřížce vychladnout.

 

Cereální ořechové bulky

Program – těsto; asi 20 kusů

500g vícerznné mouky

50g jader vlašských ořechů

50g kešu

300ml vody

1 lžíce oleje

1 sáček pekařského droždí

2 lžíce cukru

1,5 lžíčky soli

Do nádoby postupně přidáme vodu, olej (v originále ořechový); cukr, sůl a ořechy. Zvolíme program.

Po uhnětení těsto vyjmeme a vypracujeme z něj asi 20 bulek. Položíme na plech vyložený papírem na pečení. Nožem nařízneme jejich povrch. Necháme ještě asi hodinu kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 210°C zhruba 20 minut.

 

Těsto k přípravě pizzy

Program – těsto; hmotnost kolem 1,25kg

400ml vody

2,5 lžíce olivového oleje

2,5 lžičky soli

800g hladké pšeničné chlebové mouky

2,5 lžičky pekařského droždí

Do nádoby dáme vodu, olej a sůl. Přidáme mouku a droždí. Zvolíme program. Po skončení je těsto připraveno k dalšímu zpracování.

Rozválíme ho a obložíme podle chuti. Pečeme v troubě 10-15 minut při teplotě 210°C.

 

O V O C E   A   Z E L E N I N A:

Rajčatový kečup

Program – pečení

750 g oloupaných rajčat

20 g cibule

1 stroužek česneku

1-2 chilli papričky

125 ml octa z bílého nebo červeného vína

Sůl

Cukr

Jiné koření podle chuti

Takže všechno rozmixujeme, dáme do nádoby, zapneme program. Po skončení vlijeme do připravených sklenic.

 

Jablkový kompot

Program – džemy

100g rozinek korintek

1 malá odlivka rumu

1kg jablek

1 sáček vanilkového cukru

1 lžička mleté skořice

2 lžíce medu

Rozinky dáme na alespoň 15 minut máčet do rumu. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a poté vložíme do pečící nádoby. Přidáme rozinky a ostatní přísady. Nastavíme program.

Po skončení programu přendáme kompot do salátové mísy, podáváme chlazený.

 

Jahodový kompot

Program – džemy

500g jahod

Šťáva z půlky citronu

50g krystalového cukru

Několik snítek posekané máty

Jahody omyjeme a osušíme – necháme okapat. Rozkrájíme na polovinu nebo čtvrtinu, podle velikosti. Vložíme je do nádoby, přidáme cukr a citronovou šťávu. Nastavíme program.

Po skončení programu dáme kompot so salátové mísy a necháme vychladnout. Nakonec přisypeme sekanou mátu.

 

Hruškový džem s medem

Program – džemy

500g hrušek

Šťáva z půlky citronu

2 lžíce medu

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky mletého muškátového oříšku

400g krystalového cukru

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a dáme do nádoby, přidáme ostatní suroviny. Zvolíme program.

Hotový, ještě horký džem vlijeme do předem sterilizovaných skleniček, uzavřeme víčky a po otočení dnem vzhůru necháme vychladnout.

 

Grapefruitový džem

Program – džemy

500g chemicky neošetřených grapefruitů

500g krystalového cukru (množství neověřeno)

Ovoce nakrájíme na malé kousky, vložíme do mísy s cukrem a studenou vodou a necháme 24 hodin macerovat. Během macerování několikrát vyměníme vodu, abychom plody zbavili hořké chuti.

Druhý den ovoce krátce a prudce povaříme (blanšírujeme). Vložíme do nádoby a zvolíme program.

Hotový, ještě horký džem vlijeme do předem sterilizovaných skleniček, uzavřeme víčky a po otočení dnem vzhůru necháme vychladnout.

 

Džem z vodního melounu

Program – džemy

500g vodního melounu

1 chemicky neošetřený citron

10cl jablečné šťávy

400g cukru krystal

1 lžička soli

Vypeckujeme a na kousky nakrájíme červenou část melounu. Citron pokrájíme na tenké proužky. Ovoce, cukr a jablečnou šťávu dáme do nádoby. Zvolíme program.

Po skončení džem nalijeme do předem připravených skleniček. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

Fíkový džem s mandlemi

Program – džemy

500g čerstvých fíků

Šťáva z jednoho citronu

50g celých mandlí

300g cukru krystal

Fíky nakrájíme na kousky. Vložíme do nádoby a přidáme mandle a cukr. Přilijeme citronovou šťávu. Zvolíme program. Džem po skončení programu nalijeme do předem vymytých a sterilovaných skleniček. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

O ČEM BUDE PŘÍŠTĚ:

Celiakie, aneb upatlat bezlepkový knedlík není jen tak

ve čtvrtek 26. 5. 2011

Čistě statisticky vzato, celiakií, tedy nesnášenlivostí na lepek, trpí v městě Luži 26 – 52 obyvatel. Výskyt této nemoci se totiž v populaci odhaduje na 1 – 2%. Ovšem existují i další onemocnění svázaná s lepkem – alergie na lepek a Duhringova dermatitida. Krom alergie neumí současná lékařská věda tyto nemoci léčit. Jediné, co projevy nemoci zásadně omezí, je celoživotní bezlepková dieta. Ať už se vás tato onemocnění týkají osobně, nebo se jen chcete dozvědět víc, budete v našem Klubu zdraví srdečně vítáni. A to samozřejmě platí nejen pro toto avizované setkání.

Pro vás nebo vaše bezlepkářské přátele, rodinné příslušníky, kolegy, přikládáme několik receptů:

 

Bezlepkový chléb podle paní Denisy

Program – rychlý

450 ml vody

300 g Finax nebo jiné bezlepkové mouky

100 g pohankové mouky

100 g pohankových klíčků nebo amarantové mouky

špetka psylia

3 lžíce bramborové vlákniny Fibra

2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí

chlebové koření

2 lžičky soli

můžeme přidat cibulku, česnek… cokoliv

Po prvním promíchání vytáhneme hnětací metly. Chleba je vyzkoušený i ze směsi Jizerka a místo klíčků můžete dát amarantovou mouku, nebo jinou přirozeně bezlepkovou.

 

Bezlepkový chleba z podmáslí

Program – bezlepkový

250 ml podmáslí

300 ml vody

2 lžíce oleje

1 lžíce octa

400 g mouky Mantler

30 g rýžové mouky

70 g kukuřičné mouky

2 lžičky cukru

2 lžičky soli

2 lžíce sušené bramborové kaše

2 lžičky kmínu

1 balíček instantního droždí

Semínka podle chuti

Postupujeme obvyklým způsobem – voda, podmáslí, olej, ocet, kmín, cukr, sůl, bramborová kaše, mouky, droždí. Po pípnutí dodáme semínka podle vlastní chuti.

 

Bezlepkový chléb podle paní Jiřiny Budíkové

Program – bezlepkový chléb

3 hrnky mouky (MIX B, MIX C, Mantler)

2 lžičky cukru krupice

1 žloutek

2 polévkové lžíce oleje

450 ml plnotučného mléka

1 sáček instantního droždí dr. Oetker

1 lžička soli

Vrtulku ve formě polijeme olejem. Následně do formy přidáme postupně mléko, žloutek, cukr, sůl, mouku,  droždí (pozor! sůl nesypat na droždí).

 

Bezlepkové rohlíčky v domácí pekárně

Program – těsto

250ml rostlinného mléka

2 vajíčka (stačí jen bílky)

4 lžíce oleje

2 lžičky soli

450g směsi Jizerka

1/2kostky droždí

2lžičky cukru

Po ukončení programu těsto vyjmeme, vyválíme rohlíčky, které upečeme v předehřáté troubě.

 

Mazanec z domácí pekárny zn. Panasonic

Program – bezlepkový

300 ml mléka

2 lžíce oleje

50 g rozpuštěného másla

šťáva z 1/2 citrónu

1 vejce

85 g cukru

3 g soli

13 g čerstvého droždí

350 g bezlepkové mouky Mantler

70 g rozinek nebo kandovaného ovoce (nakrájeného na kousky)

50 g nasekaných ořechů

citrónová kůra z 1 citronu

Pečící nádobu vyjmeme z pícky. Do pečící nádoby nejprve vlijeme mléko, olej, rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu a vejce. Přidáme cukr, sůl a rozdrobíme čerstvé droždí. Potom nasypeme bezlepkovou mouku Mantler smíchanou s citrónovou kůrou. Pečící nádobu vložíme zpět a zvolíme funkci „gluten free“. Stiskneme tlačítko „Start“. Přibližně po 10 minutách míchání přidáme do pečící nádoby kandované ovoce a ořechy. Gumovou stěrkou setřeme z boků přichycené suroviny.

Po ukončení pečení se ozve zvukový signál, po kterém vyjmeme pečící nádobu z pícky a mazanec před rozkrájením necháme na drátěné podložce vychladnout.

Autor: Iva

 

Časopis Klubu zdraví v Luži vydávají nadšenci zdravého životního stylu z řad Církve adventistů sedmého dne v Luži. Proto zde naleznete i duchovní témata. Ale duchovní rozměr je jen jeden z mnoha rozměrů zdravého života. A o tom všem bývají naše setkání.

Místem, kde se setkáváme, je kuchyňka sboru Církve adventistů v Luži, Komenského 249, Luže. Scházíme se zde pravidelně 1x měsíčně (mimo letních prázdnin), vždy pokud možno poslední čtvrtek v měsíci v 18:00 hodin.

Nabízíme čerstvé informace ze světa zdravého životního stylu, fajn recepty i příjemné společenství. A svým dílem nám vždycky pomůžete i vy, naši návštěvníci, protože i vy jste přeci naši spolupracovníci.

Příspěvky, recepty do dalšího čísla, náměty, dotazy, rady i připomínky směrujte na adresu: alkocian@centrum.cz nebo na telefon 739 345 651. Uzávěrka příštího čísla 24. 5. 2011.

Všechny sešitky s recepty a povídáním si můžete stáhnout na adrese: http://luze.casd.cz/?page_id=517

 

Leave a Reply