Kalendář událostí

Srpen 2018
Po Út St Čt So Ne
« Čvc    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Fotogalerie

DSC_0002

Podporujeme:

Zázvor

Sešit o domácích pekárnách

aneb nahlížíme klíčovou dírkou do tajů asijské kuchyně

Klub zdraví Luže – 24. 2. 2011

Pár slov úvodem

(článek z únorového čísla Lužského zpravodaje)

Před staletími si soužití s ním mohli dopřát jen ti bohatší. Jeho značně exotický původ ho k tomu přímo předurčoval. Tehdy jejich životům více než nyní dodával nejen tu správnou chuť a vůni, ale často se stával i životně důležitým bojovníkem v dobách cholery a moru.

Dnes se s ním již můžeme potkávat pravidelně a nejrůznějším způsobem nás může uchvátit. Pokud byste o takový zážitek stáli i vy, přijďte si vyslechnout  ve čtvrtek 24. února 2011 v 18 hodin do kuchyňky sboru Církve adventistů na Komenského ulici 249, co zajímavého a objevného vám o zázvoru ve své přednášce „Zázvor“ prozradí Aleš Kocián. Určitě nebudete litovat, protože zázvor patří k velice účinným bylinám a látky v něm obsažené vám pomohou přečkat ve zdraví nejen zbytek letošní zimy. Navíc, máte-li se zázvorem své vlastní vyzkoušené zážitky, velice oceníme, když se o ně s námi rozdělíte.

Za Klub zdraví Luže Lydie Žůrková

Zázvor pravý – Zingiber officinale – Ginger

Podle různých zdrojů

Toto starobylé koření, s pravlastí v jižní Asii se pěstuje po staletí v Indii a Číně.

První zmínky o používání zázvoru v Čechách pocházejí ze 13. století, kdy se zde prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru. Mletý zázvor je součástí kari koření. Jeho příbuznými jsou známá kurkuma a kardamom.

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina. Z vodorovného oddenku vyrůstají hladké až 1,5 m dlouhé listové lodyhy s kopinatými listy. Květní lodyhy jsou krátké a šupinaté. Květy jsou žluté. Oddenky jsou dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky, které bývají až 10cm dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.

Jak zázvor působí?

Zázvor je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, stimulující a tonizující. Podporuje chuť k jídlu. Aktivuje srdečně-cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu. Pálivá chuť zázvoru zahřívá tělo a je antibakteriální. Celkově působí proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. S úspěchem se používá při kinetózách (cestovní nevolnosti) a těhotenských nevolnostech. Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a samozřejmě i čaj – jako prevence, nebo pomoc, zvláště při střevní chřipce. Uvolňuje hleny a to i při alergiích. Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí.

Pár příkladů použití jako léku

* Zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.).

* Užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky (spojené i se studeným pocením a závratěmi), kdy se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba 30 minut, ale lépe 3 až 4 hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor.

* Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Lze ho opět užívat v různých formách.

* Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.

* Díky protizánětlivým vlastnostem vám zázvor pomůže ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto lidoví léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

* Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, může vám pomoci podobně, jako drahé pastilky z lékárny.

* Pro podporu trávení a krevní cirkulace pijte několikrát denně čaj připravený z 0,5-1 g suchých kořenů zázvoru ve 150 ml horké vody.

* Těhotné by jej měly užít ráno, než vstanou z postele a po požití ještě chvíli poležet. Množství je individuální, pohybuje se kolem 1/2 lžičky čerstvého zázvoru, (ale vesměs lépe jen v malém množství).

  • Prochladli jste na zahrádce? Do umyvadla s horkou vodou přidejte asi 1 dcl zázvorové šťávy a hned ponořte nohy. Pak si je zabalte ještě do teplé pokrývky, chvíli odpočívejte a něco se přečtěte.

Jak zázvor vybírat?

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie, proto na něj narazíte nejčastěji u zeleninových stánků asijských prodejců (ale čím dál víc už i jinde). Koupit ho můžete i sušený a mletý, ovšem nejaromatičtější je čerstvý.

Při nákupu dbáme, aby kořeny nebyly zavadlé. Podívejte se důkladně na všechny záhyby, jestli někde není plíseň – světlá nebo zelená.

Jestli si sami zázvor sušíme, raději usušíme plátky, které těsně před vařením nastrouháme, pak je aromatičtější. Vybírejte spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější.

Ceny kolem 90 Kč za kilogram se nelekejte, koupit si můžete jakkoliv velký úlomek, který vám v lednici vydrží tak dlouho, dokud ho nezpracujete. A protože se zázvor používá v minimálním množství, znamená to, že za desetikorunu budete pít čerstvý zázvorový čaj přinejmenším týden.

Kam s ním?

  • Ze slaných pokrmů přidáváme zázvor podobně jako kari do rýže, asijských nudlí, smažených pokrmů, masa typu kari a chilli a do mnoha orientálních jídel.
  • Základní množství je čajová lžička na čtyři porce pokrmu. Přidává se do zelenin, především do čatní a kečupů, ale i do masných jídel, to vám nebudeme tajit.
  • Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. V kuchyni se zázvor kombinuje s citrónem, paprikou, feferonkami, česnekem. V asijské kuchyni doplňuje sojovou omáčku. Výborně doplní ovocné mísy, kompoty a omáčky.
  • Také se nakládá, kanduje (pak je z něj výborný pamlsek), připravuje se z něj olej a esence.
  • Krom toho se používá i jako koření na pečivo.
  • Vytvořit z něj však můžete zázvorové pivo a zázvorovou limonádu, oblíbený je také zázvorový čaj (ten nejjednodušší připravíte zalitím ½ lžičky mletého zázvoru 1/4 l vřelé vody).

Jak oddenky zpracovávat?

V čerstvém stavu zázvor připomíná světle hnědý členitý kořen, který po rozkrojení odhalí světle či zářivě žlutavou dužinu. Oloupejte ho a nastrouhejte na jemném struhadle, okamžitě rozvine svoji typickou vůni, již mají na svědomí zázvorové silice a éterické oleje, pálivou a výraznou chuť pak výše zmiňovaný gingerol.

Mladé oddenky voní i chutnají kořenitě, ale podstatně jemněji než oddenky starší, které dřevnatí, jsou vláknité a chuťově ostřejší.

Po usušení (sušené kousky nebo prášek) je zázvor ještě štiplavější než čerstvý, před použitím se doporučuje ho namočit.

Jedna čajová lžička sušeného zázvorového prášku přitom odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Smí zázvor každý?

Zázvor bývá dobře snášen. Maximálně v dávkách nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami. Užíváte-li léky proti překyselení žaludku (antacida), léky na snížení krvácení, léky na srdce a jste-li diabetik, poraďte se o užívání zázvoru s lékařem!

Nemusíme si nic nalhávat, protože zázvor u nás běžně neroste, ne každý jej snese. Mnoha z nás ani nechutná. Někteří jej dokonce nejen z principu nesnášejí, ale opravdu jsou na jeho součásti alergičtí nebo přinejmenším citlivější.

Pro odlehčení

V Asii je zázvor natolik důležitou látkou, že je nejužívanějším dochucovadlem hned po soli. V asijské verzi pohádky Sůl nad zlato, by proto možná šikmooký Saša Rašilov měl volat: „Chybí tomu zázvor, králi…“

Přesto – dobrá rada na závěr: nic se nemá přehánět. Platí to i o zázvoru.

 

Recepty, které jsme ochutnali

P E Č I V O:

Zázvorový chléb s citrónovou šťávou

Suroviny:

300 ml vody

20 g másla (nebo oleje)

1,5 lžičky soli

2,5 lžičky cukru

Šťáva z půlky citrónu (nebo citronek)

500g speciální pšeničné chlebové mouky Penam (nebo 200g celozrnné a 300g hladké bílé mouky)

1 lžíce sušeného sojového mléka

Obilné klíčky

30 g čerstvého zázvoru

2 lžičky pekařského droždí (nebo sáček BIO droždí z DM drogerie; SAF droždí nebo jiné ze sáčku apod.)

Semínka podle chuti

Postup přípravy:

Do nádoby domácí pekárny dáme vodu, rozpuštěné máslo, sůl, cukr a citrónovou šťávu. Přidáme mouku, sojové mléko a obilné klíčky, nakonec doplníme oloupaným a nadrobno pokrájeným čerstvým zázvorem. Droždí přidáme až nakonec, nemělo by přijít do kontaktu se solí.

Zvolíme program Základní. Stupeň propečení kůrky nastavíme podle chuti. Po zaznění zvukového znamení do těsta vsypeme semínka, která máme rádi, nebo se nám k zázvoru zdají být vhodná.

 

P O M A Z Á N K Y:

Směs na topinky

Suroviny:

1 větší cuketa

4 cibule

10 dkg oleje

1 velký rajský protlak

5 lžic sojové omáčky

1 lžíce sušeného zázvoru

1 lžíce kari

1 krabička zeleninového bujónu

8 stroužků česneku

2 lžíce deka

Pálivá paprika

Nesolit

Postup přípravy:

Cibuli zpěníme na tuku, přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, protlak a dusíme ½ hodiny. Přidáme ostatní koření a nakonec vmícháme deko. Dáme do sklenic a chvíli sterilujeme.

 

H L A V N Í   P O K R M Y:

Sojové plátky na zázvoru

Návod na exotickou večeři, kterou zvládnete za pár minut.

Suroviny:

Balíček sojových nudliček

Čerstvý zázvor

Kari koření

Pálivá paprika

Sůl

1 PL oleje

1 PL strouhaného kokosu

Postup:

Sojové nudličky (předem upravené a ochucené) – pokud by to ale vaše tělo z neznámých důvodů nevydrželo, pak použijte čtyři kusy prsíček nakrájených na nudličky. Nastrouhejte k nim asi 3 cm kořene zázvoru, přidejte lžičku kari koření, lžičku pálivé papriky, sůl a lžíci oleje. Nechte proležet a pak zprudka osmahněte, před dokončením přidejte tři lžíce strouhaného kokosu.

Podávejte s rýží.

Sojové nudličky se zázvorem a celerem

Suroviny:

Sojové nudličky

400 g celeru

1 velká cibule

kousek zázvoru

sojová omáčka

3 PL vinného octa

sůl

Postup:

Sojové nudličky předpřipravíme podle zvyklosti – důležité je první nálev nepoužívat pro vaření, ale vylít. V mém případě to dělám tak, že jakékoliv sojové maso zaliji horkou vodou, mnohdy s přidáním roztodivných kořenidel, nechám chvíli nasáknout a vychladnout, opatrně vyždímu (rukou to nejde, pokud není z azbestu, proto to dělám na sítku) a následně zpracovávám.

Předpřipravené nudličky dáme do mísy a zalijeme zálivkou z vinného octa, sojové omáčky, soli, promícháme a necháme chvilku uležet.

Pak nakrájíme na proužky cibuli, celer a zázvor, rozpálíme olej, zeleninu opečeme, přidáme směs s nudličkami a ještě chvilku opečeme dohromady.

 

Brokolicové nebo květákové kari (na skok do indické kuchyně)

Suroviny:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 chilli paprička (nebo chilli pasta)
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor
  • 2 velké (nemoučné) brambory
  • 2 lžíce kari pasty (nebo alespoň koření)
  • 1 menší hlávka květáku nebo brokolice
  • 400 ml kokosového mléka (tj.konzerva, např. z Tesca, kde je i za rozumnou cenu)
  • sůl
  • 2 lžíce pražených mandlových lupínků
  • Čerstvý koriandru (nebo alespoň koření)

Postup:

Hrnec, pánev nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Cibuli nakrájíme na plátky a za občasného míchání asi osm až deset minut smažíme, až cibule začne vláčnět a zlátnout. Přisypeme najemno nasekaný česnek, očištěnou a nadrovno nakrájenou chilli papričku (nebo chilli pastu) i zázvor a smažíme další dvě minuty. Zvýšíme teplotu a přidáme na kousky nakrájené brambory. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidáme kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).

K bramborám přidáme na růžičky rozebraný květák nebo brokolici a všechno opatrně promícháme, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijeme kokosové mléko, trochu směs osolíme a uvedeme do varu. Nádobu zčásti přikryjeme pokličkou, aby mohla unikat pára, snižíme teplotu a mírně vaříme asi dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.

Servírujeme posypané koriandrem (asi jedna hrst, nadrobno nasekaná – nebo alespoň sušené koření) a případně si ještě pomůžeme mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.

 

Pohanka na selský způsob (podle Igora Bukovského)

Suroviny:

2 středně velké brambory

2 lžíce oleje

1 středně velká cibule

2-3 stroužky česneku

oregano podle chuti

1 a ½ šálku loupané pohanky

2 šálky vroucí vody

Na omáčku:

1 a ½ lžičky zázvoru

1 lžička sezamového oleje

1 stroužek česneku

2 lžíce sojové omáčky

1 a ½ šálku vody

trocha pšeničného / kukuřičného škrobu

sůl, případně další dochucovadla

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kostičky. Zatímco se vaří, rozpálíme olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a pokrájený česnek.

Přebranou pohanku propláchneme studenou vodou a smícháme s cibulkou a česnekem. Na středním plameni mícháme 3-4 minuty, pak zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a na slabém ohni vaříme do změknutí. (POZNÁMKA: to platí pro tmavou pohanku. Pohanka světlá se snadno rozvaří, je proto vhodnější spíše na karbanátky apod.).

Přimícháme uvařené brambory. Podáváme se samostatně připravenou zázvorovou omáčkou.

Jako přílohu můžeme přidat zeleninový salát.

Zázvorová omáčka

Výše uvedené suroviny smícháme, směs povaříme a zahustíme škrobem.

 

N Á P O J E:

Zázvorový čaj

Suroviny:

2 litry vroucí vody

Kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru

Šťáva z půlky většího citrónu

3 PL medu

5-6 hřebíčků

Špetka skořice

Citrón na ozdobu

Postup:

Na struhadle nahrubo nastrouháme, nebo najemno nakrájíme kořen zázvoru – asi na 4-5 čajových lžiček /podle požadované síly chuti. Zázvor přesypeme do dvoulitrové konvice či džbánku, přidáme koření a zalijeme vařící vodou. Necháme 10-15 minut louhovat, přidáme šťávu z poloviny citrónu /když je citrón malý můžeme i celý/. Poté přes sítko scedíme do hrnečků a dle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med.

Pro mlsouny nejde nezmínit možnost přidat před vyluhováním i trochu badyánu, ale pozor bohatě stačí jen 2 dílky hvězdičky do 2 litrů.

 

Zázvorová limonáda zjednodušená

Suroviny:

cukr (med)

citrón (limetka)

zázvor

voda

Postup:

Omyjeme citrón, nastrouháme trochu kůry a zbytek vymačkáme na šťávu, nastrouháme trochu zázvoru, vše smícháme a podáváme jako velmi osvěžující nápoj. Můžeme případně přecedit.

Recepty nevyzkoušené, ale k nakousnutí

S A L Á T Y, D R E S S I N G Y:

Dressing ze zázvoru

Suroviny:

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

4 lžíce olivového oleje

1 ks cibule

1 kelímek bílého jogurtu

špetka soli

Postup:

Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, olivovým olejem, nastrouhaným zázvorem, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Zázvorový jogurt

Suroviny:

Jogurt (activia bílá)

1-2 lžičky šťávy z citrónu

sůl nebo solčanka

zázvor (rozumně)

snítka máty

lžička medu

Postup:

Smícháme jogurt, sůl, přidáme citrónovou šťávu, nastrouhaný zázvor, med, a když máme, tak i nasekanou mátu. Promícháme. Mňam.

 

S N Í D A N Ě:

Kořeněný jogurt

Suroviny:

1 bílý jogurt

2 velká jablka nakrájená na drobné kousky

1 lžíce tekutého medu

špetka skořice

špetka zázvoru

1 PL vlašských ořechů

Postup:

Vše smícháme. Ozdobíme 1 lžící nasekaných ořechů.

 

P O L É V K Y:

Thajská polévka

Suroviny:

2 kostky zeleninového bujónu

1 balení mražené zeleninové směsi (nejlépe thajské či asijské)

200 g rýžových nudlí

kus zázvoru

2 lžičky třtinového cukru

1 lžička citrónové šťávy

1 lžíce limetové šťávy

1 lžička rybí omáčky (nebo nahradíme sojovou)

1 lžička červené kari pasty (nebo špetku kari)

400 ml kokosového mléka

Postup:

Do litru vařící vody vhodíme bujón a necháme ho rozpustit, poté přidáme oloupaný zázvor. Přidáme zeleninu, necháme vařit asi 5 minut. Mezitím si do misky dáme rýžové nudle, zalijeme je vroucí vodou a přiklopíme talířem. Do polévky přidáme třtinový cukr, červenou pastu, šťávu z citronu a limetky, rybí omáčku, kokosové mléko a scezené a propláchnuté nudle. Polévku necháme přejít varem a sundáme z ohně.

Tip:

Nenechte se odradit její zvláštností, je jiná a možná i trochu „divná“ ale je výborná 🙂 suroviny bezpečně seženete u asijských prodejců.

H L A V N Í P O K R M Y:

Univerzální recept na indické jídlo:

Nakrájejte cibuli, případně i česnek a chvíli smažte na oleji. Během smažení přidejte podle chuti většinu následujícího koření: garam masala (speciální indická směs koření), římský kmín, sušený a drcený nebo čerstvý nastrouhaný zázvor, kurkuma, koriandr, kari a případně chilli. Až bude cibule osmažená, přidejte buď uvařenou cizrnu, nebo nakládanou cizrnu z plechovky a přilijte trochu vody. Pokud si cizrnu sami vaříte, je potřeba ji nechat alespoň několik hodin máčet ve vodě a pak vařit alespoň půl hodiny. K cizrně můžete také přidat vařený nebo nakládaný hrášek, vařený květák, brambory nebo klidně i maso. Vodu nebo spíše omáčku můžete mírně zahustit hladkou moukou.

Doporučeno podávat s chlebem, a pokud jste jídlo připravili pálivější, zapíjet vodou.

Sojové maso na zázvoru

Suroviny:

10 dkg sojového masa

15 dkg sojového sýra Tofu

olej

1 střední cibule

Zázvor

Sůl

kukuřičný škrob (Maizena)

Postup:

Sojové maso přelijeme vroucí slanou vodou, necháme nabobtnat a krátce ve stejné vodě povaříme. Na tuku necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, přecezené sojové maso a dusíme. Průběžně podléváme horkou vodou. Když je sojové maso měkké, zahustíme omáčku škrobem, který jsme rozmíchali v trošce studené vody, a povaříme. Nakonec rozdrobíme sojový sýr, dochutíme zázvorem, solí a zase povaříme.

Příloha: brambor

Sojové maso Kung-pao

Suroviny

200g sojových nudliček

2 vejce

2 lžíce Solamylu

4 lžíce sojové omáčky

5 lžic oleje

100 g burských oříšků

lžíce vinného octa

2 cibule

4 stroužky česneku

2 feferonky

Zázvor (koření)y

2 lžičky cukru

sůl

Postup:

Na uvedené množství sojového masa použijeme 2 litry vařící vody, do kterých zamícháme sojovou omáčku, cukr, na špičku nože zázvoru a špetku soli. Touto vařící směsí sojové maso přelijeme a necháme alespoň 20 minut nabobtnat. Tato fáze je velmi důležitá, protože sojové maso při ní získává potřebnou chuť – proto ji nepodceňujeme. Poté sojové maso scedíme (část nálevu dáme stranou, protože ho později použijeme). Je-li maso příliš „vodnaté“, přebytečnou tekutinu z něj ještě na sítku vymačkáme.

Během bobtnání masa si připravíme zeleninu – oloupeme cibuli a nakrájíme na půlkolečka, taktéž oloupeme česnek a nakrájíme na plátky a nakrájíme i feferonky.

V misce rozšleháme vidličkou dvě celá vejce, přidáme dvě lžíce Solamylu, rozmíchané s trochou vody a do této směsi promícháme sojové maso. Na pánvi rozpálíme olej a do něj vsypeme připravené sojové maso. Mícháme a snažíme se jednotlivé nudličky oddělit od sebe. Smažíme asi 5 minut. K opečenému masu přidáme nakrájenou cibuli, česnek a feferonky. Když cibule zesklovatí, přidáme burské oříšky, vinný ocet a část marinády, která zbyla po namáčení masa a dusíme až do odpaření přebytečné marinády. Podáváme s rýží, případně s chlebem.

 

Dušená mrkev

Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme dusit na zesklovatělou cibuli. Podle potřeby trošku podlijeme vodou. Ochutíme mletým zázvorem a osolíme. Když je mrkev měkká, podle potřeby přisladíme.

Nakonec jen zaprášíme trochou mouky a můžeme přidat podle oka málo nebo hodně nasekané zelené petrželky. Dodá takovou pikantnější chuť.

Jako přílohu obvykle podáváme brambor, ale jistě se dá představit i s rýží.

 

P O M A Z Á N K Y, P Ř Í L O H Y:

Zázvorové čatní

Suroviny:

1 šálek jablečného octa

1 šálek plně nacpaný hnědým cukrem

3 lžíce bílého cukru

3 šálek kyselých jablek

1 šálek citrónu i s kůrou

1 malá cibule

2 stroužky česneku

1/3 šálku zázvoru

1/2 šálku hrozinek

špetka chilli (nebo lžička červené chilli pasty)

Postup:

Oloupaná jablka nasekáme na kostičky. Citrón i s kůrou nasekáme také na kostičky, vyhodíme jen jádra. Oloupeme česnek, cibuli a nasekáme. Oloupaný zázvor nasekáme nadrobno. Na nízkém ohni přivedeme ocet do varu, přidáme jablka a znovu vše uvedeme do varu. Potom přidáme vše ostatní a vaříme 20 minut, za občasného míchání. Hotové čatni dáme do menších sklenic vypláchnutých vařící vodou.

 

Asijské chutě a marinované olivy (Tapas)

Suroviny (na asi 8 porcí)

250 g smíchaných celých oliv

1 rozdrcený stroužek česneku

1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

2 lístky limetky, nebo nastrouhaná kůra z 1 limetky

2 červené chilli papričky naklepané

2 lžíce tmavé sójové omáčky

extra panenský olivový olej na zalití

Postup:

Vše dát do misky, dobře promíchat, přikrýt a vložit do chladničky až na 1 týden.

 

D O B R O T Y:

Zázvorky z ovesných vloček (nemusí být jen na Vánoce)

Suroviny:

200 g jemných ovesných vloček s klíčky

200 g hladké mouky

200 g cukru

1 vejce

125 g hery

1 prášek do pečiva

1 lžička mletého zázvoru (nebo nastrouhejte čerstvý)

nedaří-li se těsto, přidejte trochu vody.

Postup:

Vločky rozmixujeme, smícháme s ostatními surovinami, uhněteme těsto, vyválíme do tenka a upečeme v mírné troubě na pečícím papíře. Po upečení můžeme spojit krémem nebo marmeládou. Do marmelády můžeme také zamíchat trochu jemně strouhaného zázvoru.

Zázvorky uskladněte nejlépe ve skleněné nádobě s kouskem jablečné slupky ve vlhku a chladnu.

 

Jablečné kroužky se zázvorovým sirupem

Suroviny:

Jablka

těstíčko na obalení

mleté lněné semínko

zázvor

cukr

voda

olej na smažení

Těstíčko:

300 ml vody

3 lžíce cukru

6 lžic hladké mouky

6 lžic pšeničné celozrnné mouky

špetka soli

Smíchat a nechat cca ½ hodiny odstát

Postup:

Z jablek vykrojit jádřinec, podle druhu i případně oloupat, nakrájet příčně 1 cm kroužky, obalit ve lněném semínku, smočit v těstíčku a smažit do zlatova. Před podáváním přelít zázvorovým sirupem (viz následující recept).

 

Zázvorový sirup

Suroviny:

1 hrníček vody

1/2 hrníčku cukru

lžíce nastrouhaného zázvoru

Postup:

Cukr svařit na světlý karamel, zředit vodou, přidat nastrouhaný zázvor nebo jen vylisovanou šťávu. Povařit do sirupové hustoty. Můžeme používat na polévání ovocného salátu, jogurtu, zmrzliny z rozmixovaného ovoce ale i do čaje nebo limonád.

Karamel je zásadotvorný, je tudíž zdravější než obyčejný cukr.

 

Zázvorová marmeláda s jablky

Suroviny:

150 g (přibližně) čerstvého kořene zázvoru

250 g oloupaného jablka

2 lžíce citrónové šťávy

1 a ½ šálku krystalového cukru

2 lžičky práškového ovocného pektinu

Postup:

Ze zázvoru odstraníme slupku a nakrájíme na 2,5 cm kostičky nebo kolečka vložíme asi do 1 – 1 a ½ litrového kastrůlku. Oddenek zázvor musíme několikrát opakovaně povařit v čerstvé vodě, abychom odstranili čpící látky. Nakrájený zázvor zalijeme do ¾ objemu nádoby studenou vodou. Postavíme na sporák, uvedeme k varu a pak necháme vařit asi 10 minut. Zázvor scedíme a vrátíme do nádoby, kterou opět naplníme do ¾ studenou vodou a postup opakujeme. Po dalším scezení opět zalijeme do ¾ vodou a již necháme vařit, až zázvor změkne (asi 45 minut), nebo vaříme tak dlouho, až může být rozmačkán vidličkou. Asi 5 – 10 minut před koncem tohoto posledního vaření přidáme k zázvoru nakrájená jablka a necháme je změknout. Směs ponecháme zakrytou stát asi 10 minut, scedíme a necháme dobře odkapat.

V kuchyňském robotu (nebo i ručně) rozsekáme zázvor na kousky – téměř na pyré. Pokud bychom měli opravdu mladé kořenky zázvoru, rozsekáme je pouze na kousky velikosti rýže a tak zhotovíme džem a pak dokonce ani nemusíme přidávat jablka. Mladý růžový kořen zázvoru je nám v našich zeměpisných šířkách těžko dostupný. Mělo by nám zůstat tak 1 a ½ až 2 šálky nasekané hmoty. Takto upravenou směs vložíme opět do nádoby, přidáme citrónovou šťávu a ovocný pektin. Postavíme na mírný plamen a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme a přidáme cukr. Mícháme chvíli, až se cukr rozpustí. Pak zázvorovou marmeládu s jablky lžící naplníme do několika malých (od dětské výživy) nebo jedné větší, čisté, horké, vypařené sklenice. Plníme tak, aby zůstalo od víčka asi necelý centimetr volného místa. Utěrkou očistíme okraj sklenice, našroubujeme víčko a po vychladnutí vložíme do lednice.

 

Jablečný mls se zázvorem

Suroviny:

Na těsto:

280 g hladké mouky

Špetka soli

80 g másla

50 g rostlinného tuku

5 lžic vody

 

Na náplň:

900 g jablek

90 g cukru

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce citrónové šťávy

Půl lžičky skořice

50 g másla

Půl lžičky sušeného zázvoru

Špetka muškátového oříšku

Postup:

Smícháme mouku, tuk, vodu a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly, každý zabalíme jednotlivě do fólie a necháme v chladnu uležet.

Jablka nakrájíme, přidáme mouku, skořici, cukr, šťávu z citrónu, koření, sůl a dobře promícháme.

Z těsta vyválíme plát, přeneseme do kulaté koláčové formy tak, aby byly okraje těsta až po okraj formy, přebývající část odřízneme. Těsto poklademe jablečnou směsí, na kterou přeneseme druhý plát. Obě části pevně spojíme. Povrch koláče můžeme vyzdobit vykrojenými lístečky nebo jinými ozdobami ze zbytku těsta.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Zázvorový med s hruškami

Suroviny:

2,3 kg uvařených hrušek, bez semen, nakrájené na čtvrtky

½ citrónu

nastrouhaná kůra a šťáva z 1-2 citrónů

60 g nastrouhaného zázvoru

1,7 kg krystalového cukru

Postup:

Umeleme hrušky a citrón na strojku na maso. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze dvou citrónů. Vložíme všechny ingredience do přiměřeně velkého hrnce nebo kastrolu. Začneme zahřívat a uvedeme do varu. Pak zmírníme na střední oheň a vaříme, až získáme jantarově zbarvenou hmotu o žádané hustotě (trvá to přibližně 1 hodinu.). Sběračkou naplníme sklenice a těsně je uzavřeme. Takto získáme asi 3,5 litru produktu. Závorový med je dobrý na topinkách nebo jim můžeme ochutit mnoho jiných dobrot.

 

Kandovaný zázvor

Oddenky spaříme vřelou vodou, oloupeme. Necháme postupně vylouhovat hořké látky v několika studených lázních. Vložíme do cukerného roztoku, zahřejeme a necháme mírně na ohni táhnout. Druhý den přidáme další cukr a opakujeme. Hotové pomalu dosušíme v troubě anebo i s roztokem naplníme do sklenic a uzavřeme.

Kandovaný zázvor Jak známo, zázvor má velmi intenzivní chuť. Když si dáte malý kousíček kandovaného zázvoru k čaji, je to požitek. Když ale hladově rozkoušete desetkrát větší kus kandovaného zázvoru, je to skutečně intenzívní zážitek 🙂

 

Poťouchlý zázvor (podle Aleše)

Pokud máte kandovaný zázvor v podobě plátků, nabídněte ho známým se slovy: „Dáš si sušený ananas?“ Pokud máte kandovaný zázvor ve tvaru kostiček, můžete jej zkusit nabídnout kamarádům se slovy: „Dáš si sušenou papáju?“

Ohlasy na takovou akci nám klidně dejte vědět. Dozajista se dostaví mnoho děkovných dopisů…

 

N Á P O J E:

Jamieho zázvorová limonáda raz dva (podle Jamieho Olivera)

Suroviny:

140 g čerstvého zázvoru

4 lžíce hnědého cukru

2 – 3 citróny

1 litr sodovky nebo perlivé minerálky

snítky čerstvé máty

Postup:

Nejdříve nastrouháme oddenek zázvoru na hrubém struhadle. Jestli se nám nechce, nemusíme zázvor ani loupat. Nastrouhaný zázvor i se šťávou dáme do mísy a zasypeme hnědým cukrem. Škrabkou na brambory nahoblujeme kůru ze dvou citrónů, přidáme do mísy a něčím těžkým, třeba paličkou od hmoždíře nebo válečkem na nudle, všechno trochu rozmačkáme. Stačí 10 vteřin, jen aby se chutě opravdu rozvinuly.

Ze tří citrónů vymačkáme do mísy šťávu a většinu nalijeme do mísy. Přilijeme sodovku nebo minerálku. necháme 10 minut stát a pak ochutnáme. Možná bude limonáda moc kyselá, tak ještě trochu přisladíme.

Množství uvedená v receptu nejsou žádný zákon. Záleží na nás, jakou máme chuť, něčeho klidně ubereme, nebo zase přidáme. Zázvorovou limonádu přelijeme před hrubší síto do velkého džbánu, přidáme spoustu ledu a pár snítek máty.

 

Mangový nápoj s mrkví

Suroviny:

  • 1 malé zralé mango
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 konzerva sterilované mrkve (212 ml)
  • šťáva a strouhaná kůra z 1/2 limety (popř. celou)
  • 1 lžička medu
  • minerální voda

Postup:

Mango oloupeme, dužinu v plátcích oddělíme od pecky a pokrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme a posekáme. Mrkev vyklopíme do síta a necháme okapat.

Kostky manga, zázvor, limetovou šťávu a kůru, med a mrkev najemno rozmixujeme. Pyré rozdělíme do 2 sklenic a dolijeme dobře vychlazenou minerální vodou. Sklenice můžeme ozdobit lístky bazalky a nudličkami mrkve. Připravíme je pomocí škrabky na brambory.

 

Ginger beer

Nastrouhat zázvor a vymačkat všechnu šťávu. Zahodit dužinu. Rozmíchat kvasnice do 1/2 hrnku teplé vody a nechat je vzejít. V kastrole dát vařit vodu, přidat citrony a zázvor. Snížit teplotu a nechat vařit po 20-30min. Přidat cukr a nechat ho rozpustit. Po zchladnut přimíchat kvasnice a nechat přikryté, při pokojové teplotě do rána.

 

 

Zázvorové pivo (nenechejte se odradit názvem, je nealkoholické)

Suroviny:

  • Čerstvý zázvor – asi 180 g
  • Šťáva ze dvou limetek (nebo stejné množství citrónové, ananasové nebo grapefruitové)
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 8-10 celých hřebíčků
  • Kousek nemleté skořice (popřípadě mletého koření)
  • Voda

Postup:

Očistíme zázvor, lépe je použít vrchnější části a zbavit se koncovek kořenů, které rády plesniví, ale plíseň raději necháme hermelínu. Zázvor dáme do uzavíratelné skleněné mísy nebo nerezové uzavíratelné nádoby.

Zázvor přelijeme 6 sklenicemi vroucí vody a zakryjeme víkem, nebo čistým hadříkem. Směs odložíme na teplé místo. Může to být slunné místo na kuchyňském stole, nebo místo na parapetu, pokud venku máme slunný den. Pokud je venku sychravo, můžeme mírně vyhřát troubu, do vypnuté pak umístit směs. Necháme odležet zhruba jednu hodinu.

Čisté plátýnko na procedění nebo papírový ručník dáme do cedníku a přecedíme vyluhovaný zázvor do džbánu nebo jiné čisté nádoby (nebo vícero nádob). Plátno vyždímáme, abychom využili všechen výluh. Smícháme s citrusovou šťávou, cukrem a kořením. Asi pětilitrovou nádobu naplníme 3,5 – 4 litry vlažné vody, přilijeme směs a necháme na teplém místě odležet zhruba další hodinu.

Výsledný mok znovu důkladně přecedíme přes hadřík a než jej zkonzumujeme, ponecháme v chladnu. Servírovat můžeme s ledem nebo vychlazené na vhodnou teplotu.

 

Zázvorová limonáda

Suroviny:

č.1

čerstvý zázvor, asi 5-8cm kus; 3 citrony, vymačkané; 1/2 hrnku hnědého cukru; 1,8 l vody

 

č.2

1/2 hrnku nastrouhaného zázvoru; 1/2 hrnku vody; 1/2 hrnku limetové, nebo citronové šťávy; 125 ml medu

 

č.3

225 g čerstvého zázvoru, neoloupaného, na 1 cm plátky nakrájeného; 250 ml cukru; 250 ml vody; 250 ml vymačkaných citronů (asi 7)

 

Postup:

č.1

Přivést vodu do varu. Oloupat a jemně nastrouhat zázvor. Dát zázvor do lžíce a druhou lžící vymačkat co nejvíce šťávy. Uschovat šťávu, zahodit dužinu. Když voda vaří, přidat citronovou a zázvorovou šťávu. Sundat z ohně a nechat vyluhovat po 20min. Zamíchat dovnitř cukr a počkat až se rozpustí. Podávat s ledem.

 

č.2

Rozmixovat vodu se zázvorem, přelít přes cedník vyložený plátnem a dobře vymačkat všechnu tekutinu. Přidat med a limetovou šťávu. Míchat, až se med rozpustí. Přidat více medu, chcete-li. Vlít do lahve a uschovat v chladničce do upotřebení. Podávat jednu lžičku ve sklenici studené vody, nebo minerálky. Ozdobit sklenici kroužkem citronu, nebo snítkou máty, chcete-li.

 

č.3

V malém kastrolku smíchat vodu, cukr a zázvor. Přivést do varu, snížit teplotu a přikryté vařit po 30min. Nechat zchladit na pokojovou teplotu. Slít do džbánu a uschovat v chladničce do použití.

Úryvek z klasiky nikoho nezabije

Božena Němcová – CHYŽE POD HORAMI (1858)

 

Bylo před Janem Křtitelem. – Po několikadenním parnu strhla se s večerem silná bouře a liják. Ve statku u Medvedů, v malé dědině pod vysokým Ďumbierem ve zvolenských lesích chtěli právě večeřet; ale jak začalo hřmít, nechali všeho. – Stará matka zastřela okno bílým šatem a do plápolající na ohništi hranice hodila tři zabúlky, zažehnávajíc takto bouřku. Dokud bouře trvala, všickni se modlili, gazda i čeleď, a teprv, když se utišilo a hřmíti přestalo, šla stará matka s dcerami ven, dohlédnout k opožděné večeři; husopaska pokrývala stůl, a starý gazda šel se podívat ven, či se vyčasilo, či ještě zaoblačeno. – Tma bylo, jako v rohu, a pršelo, jako by z konve lil. „No, koho ta búřka pod holým nebem zastihla, bude pamatovat!“ pravil, vcházeje zase do pitvoru, osvětleného plamenem ohně, na ohništi v otevřené kuchyni hořícího, okolo něhož ženské šukaly.

Vtom ozval se ze dvora štěkot psa. „Cože ten pes, či vlka čuje, či zlého člověka?“ pravil gazda a vstoupiv do otevřených dveří, díval se ven do tmavé noci. – Po chvíli zaslechl kroky, ale příchozího neviděl, až stál pod prahem. Byl to mladík v pocestném oděvu, vak na zádech, v ruce kovanou hůl, jíž se proti dorážejícímu na něho psu bránil, který až k prahu ho doprovázeje, teprv na gazdovo okřiknutí odskočil. – „Dej Pánbůh štěstí, gazdo!“ pozdravil pocestný, vstoupiv do pitvoru a smekaje klobouk jako houba napučený.

Dejž Pánbůh i vám,“ odpověděl gazda a pozvedna nízkou, bílým beránkem obšitou čapku nad hlavou, pátravě se na pocestného podíval, tázaje se: „Kdo jste?“

Jsem pocestný, v krajině zdejší neznámý; noc a bouře mne přepadla, zbloudil jsem’ve tmě. Smilujte se a popřejte mi nocku a kousek chleba,“ žádal pocestný hlasem velmi lahodným.

Vděčně, pojdte jen dále. – Lehko člověk v neznámé krajině zbloudí a dokonce v takové nesnadce, pravil gazda, vlídně hostu dveře k jizbě otvíraje.

Chytro děti, spravte halušky, praženici, a doneste, co dobrého máme, aby se host najedl. – Bude to azda nějaký žák!“ kázala stará matka dceři, nevěstě, a šestnáctileté vnučce Katušce, které chystáním večeře se zabývaly, když ale cizinec do dveří přišel, s podivením na něho hledět zůstaly. – Po rozkazu vešla stará gazdina do jizby, kde právě host vak s plecí sundaval. „Vždyť pak je umoklý jako zmok,“ pravila starostlivě, sahajíc mu po mokrém šatu.

Suchá nit na mně nezůstala, neboť lilo se na mne bez obrany, snad mně i vak promokl,“ pravil cizinec, rozvazuje vak, aby se přesvědčil. Měl v něm několik kousků prádla, knížky, skřínku s barvami a některé potřebné maličkosti. „Všecko suché,“ pravil spokojen.

No, v tom šatu ho ale nechat nemůžeme?“ mínila gazdina.

To snadno se odpomůže,“ pravil gazda. „Zverka je taky chlap, jako jsú pán, a hádám, že pánovi oděv jeho dobře se hodí.“ – Obrátiv se k husopasce, která s vyvalenýma očima na hosta hleděla, kázal, aby zavolala Zverku. – Děvče odběhlo a v malé chvíli přiběhl Zverka, gazdův bratrovec, mladý, štíhlý šuhaj. – Zaslechna, oč se jedná, rychle odskočil pro svůj sváteční oblek. – Všecko přinesl: bílou, z hrubého sukna širicu, zpředu a okolo obruby strakatým hedvábím vyšitou, košili s krátkým tílkem a širokými otevřenými rukávy, červeně vyšitými, oplecko z modrého sukna, též vyšité, široký kožený opasek se žlutými mosaznými přezkami a řetízky ozdobený, úzké bílé gatě, a krpce s návlaky. Také širák přínesl i s pierem. – Pocestný s přívětivým usmáním šaty přijal, jen širák a košili vrátil zpět. – „Ale musíš pána do toho obléci; Zverko, vždyť on by se v tom nevyznal,“ mínila hospodyně, a ukazujíc hostu na poboční dveře do komory vedoucí, pobídla ho, aby se tam šel přestrojit. – Host vešel do komory a Zverka šel za ním.

 

Netrvalo to dlouho a host převlečen v selských šatech, mimo košili, vyšel z komory. V šatu tom teprv viděti bylo, jak pěkně je urostlý. „Jako by to na vás ulil!“ zvolala gazdina, přinášejíc na stůl chléb a sůl, hostu na uvítanou. „Jsemť jak znova zrozen, a to jen vaší dobrotě a pohostinství děkuju,“ řekl host. „I rádo se stalo,“ pravila gazdina, „však se nám drahně času nestalo, hosta u našeho poctivého stolu viděti!“

No, pojezte našeho chleba a soli,“ pobídl gazda, a když si host chleba ukrojil, posolil a jedl, pravil gazda: „Jsmeť tu jako v zákoutí, a proto zřídka kdy cizí noha o náš práh zavadí. A pán odkudže přichází?“

Navštívil jsem strýce, který má živnost v Hevešské stolici u Miškovce a u něhož každý rok bývám. Chtě se trochu po slovenských krajích ohlédnouti, vydal jsem se pěšky na cestu, neboť s vozu se nesmi člověk na svět dívat. Včera jsem byl na noclehu v Tisovci a povídali mi, že mohu být dnes v Brezně. Kdybych se nebyl hradské spustil, byl bych snad i na místo došel; ale spustiv se hradské, dostal jsem se do lesů a tu zbloudil jsem. Kdyby mně nebyl plamen na hostinném vašem ohništi zasvitl a na cestu ukázal, byl bych do rána v lese bloudil a snad v něm i zahynul.“

Nuž, daleko jste nezabloudili, neboť my tu pod Ďumbierem jsme, a do Brezna máme půldruhé hodiny chůze. Než žádnému neradím pouštěti se do našich hor kdo nezná horné pirtě a po hore chodit nezná; toho lehko zmátá, že ani víc s hory nevyjde,“ pravil gazda.

Vtom přinášely ženské večeři na stůl a za nimi přicházela čeleď. Postavili se okolo stolu, hospodář smekl čapku, požehnal se, a sepna ruce, začal se modliti: „Pane Bože, požehnej, cos darovati ráčil,“ a všickni ostatní hlasitě s ním modlitbičku krátkou odříkávali, i pocestný. Ačkoliv nebyl takovému způsobu zvyklý, ctil přece domácí mrav. – Po modlitbě zasedli všickni za stůl, bílým plátěným ubrusem pokrytý, čeleď okolo doleního konce stolu, gazda s rodinou okolo horního konce, hosta posadili do rohu na čestné místo vedle hospodáře. Čeleď jedla z jedné mísy, gazda a rodina jeho měli talíře a rohové lžíce před sebou, hostu dali k talíři i vidličku a nůž. Také bylo na horním konci dvé jídel více, hostu ke cti.

Nuž, přijměte za vděk, co Bůh nadělil, a co se naspěch spravilo,“ pravila gazdina, přistrkujíc hostu mísu s cmírovou polévkou. Host podle panského zvyku chtěl hospodyni přednost dáti, ale nedej Bože – ani za svět by si nebyla dříve vyložila. „Hostu čest,“ pravila, a host musel volky nevolky prvním býti.

Nastalo ticho, každý hleděl si svého, jen gazdina je chvílemi přerušila obvyklým každé hospodyni pobízením.. „No, nechže se líbí těch halušek, dobrá je to bryndza na nich; či té praženice?“ pobízela, ač hostu vyhladovělému dobře chutnalo. – Čeleď mlčela též; jen oči zvědavě po cizinci chvílemi se obracely. Zvlášť ženské prohlížely s podivením cizince; ale nejpodivnější jim na něm byla tenounká, bílá košile a zavřené při ní rukávce, s okružím okolo ruky, jako tam ženské jen nosily. Zverka s jakousi hrdostí na něho hleděl, domnívaje se sám sebe viděti. – Nejvíc se však hostu Katuška obdivovala a nemohla ani dosti nadiviti se, kde se ta krása v něm vzala; vždyť pak, když do pitvoru vkročil, umoknut, rozcuchán, v šedé haleně zakrútěn jako v mhle, se jí nejinak zdálo, než že to nějaká mátoha nebo černoknižník do chyže se vleče, až se ho ulekla. A tu, hle, on se tak proměnil v švarného šuhaje, jemuž roveň neznala. – Tak malé, bílé ruce ani ona neměla, ačtě jí vždy stryně Ula říkala, že má ruce jako víla. A vlasy tak černé, pěkně nazad učesané ani jeden z šuhajů neměl, co jich koli znala. I ten Zverkův šat zdál se jí na něm krásnějším. – Nikdo tak neseděl, nejedl jako on, a hlas jeho zněl jako zvon. Co ji hnětlo, bylo to, že oči jen ustavičně na talíř skloněné měl, mimo jídla nikoho si nevšímaje, jedva na okamžení oči zvedna. – Tu ale, když ho babička po mnohonáctekrát zase pobízela, složil vidličku a nůž na talíř, děkoval, pozvedl hlavu vzhůru a tu po prvé potkaly se oči jeho s Katuščinými. Zalekši se, víčka černobrvá sklopila přes oči, jak když mrak hvězdičky zaklopí, a červánky rozlily se jí po líčku, pěkném jako z jádra. – Rychle pustila se do jídla, ale v chvatu přesedlo jí. – Stryně vedle sedící honem chtěla ji uhoditi mezi lopatky, aby jí sedlo, ale děvče proklouzlo jí pod rukou jak úhoř, a ze dveří utekla.

(Konec úryvku)

Chyže pod horami

 

Povídka Chyže pod horami vyšla poprvé v roce 1858 v almanachu Máj. Děj této povídky se odehrává na Slovensku ve zvolenských lesích pod Ďumbierem. Němcová za svůj život Slovensko několikrát navštívila a v této povídce uplatnila své zážitky a zkušenosti.

 

Němcová kreslí velmi živě obrázek zámožného statku U Medvědů pod Ďumbierem, v němž sídlí rodina Žatných, pocházející, podle rodinné tradice, z Čech. Mladý Sokol ze Sokolova zabloudí tam v bouřce před sv. Janem Křtitelem na svých toulkách Slovenskem, prožije rozkošné chvíle srdečného pohostinství, pálení ohňů o svatojánské noci, výlet na horskou salaš, a vzplane čistou, prudkou láskou k líbezné Katušce. Němcová procítila lásku Katuščinu od prvních bezděčných záchvěvů až k vášnivému vzplanutí panenského srdce s takovou vroucností, že se mimoděk chvěje hruď při čtení milostných scén této přeidealizované idyly. Zasnoubení českého šlechtice se Slovenkou vyrovnává bolest, kterou dříve kdysi strýc ženichův rodině Žatných způsobil, zastřeliv na medvědím honu nešťastnou náhodou Katuščina otce, a je zároveň symbolem československého sbratření. Konec povídky však zaznívá posměšným tónem proti těm, kteří se Němcové posmívali pro její horování o slovenském lidu. Paní Sauerschüllová čeká v Praze netrpělivě, až se Sokol vrátí z cesty a požádá o ruku její pyšné dcery. Místo Sokola však přijede jeho přítel a vypravuje, že se Bohuš na Slovensku oženil, a společnost trne hrůzou, jak se mohl šlechtic oženit s cikánkou.

 

Použitý text je z knihy Václava Tilleho Božena Němcová (1938)

Ďumbier (2043,4 m)

Ďumbier je nejvyšším vrcholem Nízkých Tater, nachází se v jejich západní části. Na sever spadá žulový masiv prudkými srázy do ledovcových kotlů, na jih mnohem mírnějším kamenitým svahem do Bystré doliny. Ďumbier sousedí se Štiavnicí, druhým nejvyšším bodem Nízkých Tater, se kterou tvoří jeden masiv. Poskytuje vynikající kruhový výhled na Tatry a další pohoří v okolí.


Pod Ďumbierom leží často navštěvovaná Chata generála M. R. Štefánika (1727 m), z níž je vrchol velmi lehce dostupný: v létě z Krúpova sedla, do kterého se traverzuje jižním svahem, v zimě podél tyčového značení přímo na vrchol. V minulosti se na svazích Ďumbieru těžily železné rudy i zlato, dodnes je možno narazit na štoly. Ďumbier je také stejnojmennou rezervací, která chrání především vzácný ledovcový reliéf a flóru v alpinském pásmu.

 

No a pokud netušíte, proč se tady na tolika stranách a tak obsáhle zabýváme Ďumbierem, pak vězte, že právě toto podivné slovo ve slovenštině znamená ZÁZVOR.

 

O ČEM BUDE PŘÍŠTĚ:

Ve čtvrtek 31. 3. 2011 v 18:00 ZELÍ (…i překvapivé recepty především ale nejen z polské kuchyně) a k tomu i téma pH organizmu

Časopis Klubu zdraví v Luži vydávají nadšenci zdravého životního stylu z řad Církve adventistů sedmého dne v Luži. Proto zde naleznete i duchovní témata. Ale duchovní rozměr je jen jeden z mnoha rozměrů zdravého života. A o tom všem bývají naše setkání.

Místem, kde se setkáváme, je kuchyňka sboru církve adventistů v Luži, Komenského 249, Luže. Scházíme se zde pravidelně 1x měsíčně (mimo letních prázdnin), vždy pokud možno poslední čtvrtek v měsíci v 18:00 hodin.

Nabízíme čerstvé informace ze světa zdravého životního stylu, fajn recepty i příjemné společenství. A svým dílem nám vždycky pomůžete i vy, naši návštěvníci, protože i vy jste přeci naši spolupracovníci.

Příspěvky, recepty do dalšího čísla, náměty, dotazy, rady i připomínky směrujte na adresu: alkocian@centrum.cz nebo na telefon 739 345 651. Uzávěrka příštího čísla 29. 3. 2011.

Z dalších témat:

28. 4. DOMÁCÍ PEKÁRNY (umí péci nejen chleba)

26. 5. CELIAKIE (upatlat bezlepkový knedlík není jen tak)

23. 6. LETNÍ DOVOLENÁ pro zdraví jako stvořená (aneb Ty moje nervy…)

29. 9. Téma na toto i následující setkání v této chvíli můžete navrhnout i vy…

 

Leave a Reply