Kalendář událostí

Prosinec 2018
Po Út St Čt So Ne
« Lis    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Fotogalerie

img_5249

Podporujeme:

Zelí

O zelí a králích
Během stavby Velké čínské zdi dostávali kuliové nasolené zelí s rýží, aby byli zdraví a silní. Nasolení chránilo zelí po celou sezónu i déle a zelí bylo jedinou zeleninou, která byla užívána jako doplněk k nezpracované rýži. Když Mongolové dobyli Čínu, věděli, co dělají, když převzali používání nasoleného zelí jako potraviny na cesty. Mongolské hordy se ve třináctém století dostaly až do Maďarska a přinesly do Evropy i používání nasoleného zelí. To se stalo jednou ze základních potravin ve východní Evropě a v Německu.
I legie Gaia Julia Caesara, nejúspěšnější armáda, jakou kdy svět poznal, se dostaly daleko od své základny, kterou měly v Římě. Jedinými zásobami potravy na cestě byly vaky se zrním – jeden vak na muže. Stejně jako Vietkong neměly ani Caesarovy legie kuchyně nebo cukr k úpravě jídel a neměly ani zdravotnický personál, pouze ranhojiče k látání zranění. K jídlu tyto armády používaly buďto samotné zrniny, nebo jejich směs s římskými jídly doplněnou zelím a další zeleninou, kterou cestou sehnaly. Plinius praví, že zelí po mnohá staletí uchránila Řím před rukama felčarů.
Byly to evropské armády, které se na svých cestách dostaly do potíží díky tomu, že šly jiným směrem. Ve své historii invaze křižáků svatého Ludvíka v roce 1260 do Egypta bohatého na cukr popsal Sir Jean de Joinville zhnisané krvácející dásně, hemoragické kožní skvrny a otoky nohou, které sužovaly křesťanské armády a vedly ke konečné porážce rytířů a jejich velitelů.
Číňané, Mongolové a Římané věděli, že nasolené zelí působí proti skorbutu, jak Římané nazývali ony kožní symptomy. Angličané je nazvali kurdějemi ( onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C). I evropští rolníci jako by věděli, jak se s nimi vypořádat. Kořenářky předepisovaly nejrůznější plané zelené rostliny jako „trávu proti kurdějím“.
Zdroj: Cukrové trápení – William Duffy

Zelí je ideální strava nejen na zimu
Autor: Michaela Vorlová
Původní domovinou zelí je nejspíš Evropa, v některých přímořských částech našeho kontinentu můžeme stále ještě nalézt plané předky této již po celém světě rozšířené zeleniny.
V našich luzích a hájích je zelí neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně, dříve však hrálo ještě významnější roli, bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok. V dobách, kdy si lidé nemohli koupit ani jinak obstarat čerstvé ovoce a zeleninu, především v zimních měsících, patřilo právě zelí mezi hlavní zdroje vitaminů. Má totiž jednu úžasnou vlastnost – při skladování ve správných podmínkách vydrží téměř bez újmy celé dlouhé měsíce. Hlavně v našich podhorských oblastech s tuhou a dlouhou zimou se každý rok nakládalo mnoho kilogramů zelí na každého člena rodiny, lidé si tak zajišťovali pravidelný přísun důležitých, a v tehdejší běžné potravě chybějících, látek na celé těžké zimní období.
Vitaminy, minerály a jiné přínosné látky obsažené v zelí
Zelí je bezesporu důležitým zdrojem vitaminu C. Ten hraje významnou roli pro zachování naší imunity. I když naši předkové nejspíš neměli potuchy o nějakém vitaminu C, věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou zdravější a odolnější vůči nemocem.
Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy v této zelenině jsou vitamin A a vitaminy skupiny B, a to v ideálním poměru, zelí je tedy zdrojem tzv. B-komplexu. Bohatě zastoupené jsou i mnohé minerály, především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan. Zelí obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, aminokyselin a glukózy. Kombinací všech těchto pro tělo nepostradatelných a prospěšných látek se tak stává více než jen pochoutkou na našem talíři, je to obdivuhodný, i když na první pohled nenápadný ochránce našeho zdraví.
Zelí jako balzám na naše zažívací ústrojí
O zelí se říká, že ‚čistí střeva‘ a to je stará pravda. Má schopnost na sebe navázat jedovaté látky – těžké kovy – usazené v našem trávícím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.
Zelí je známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny, je tedy více než vhodné jako součást léčby neduhů jako jsou hemoroidy a chronická ochablost střev. Konzumace zelí a užívání zelné šťávy se doporučuje lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokáží urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.
Další významné účinky zelí na náš organismus
Jak jsme se již zmínili výše, zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů.
Méně známý je fakt, že zelí svým vysokým obsahem selenu pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Čistí naše tělo od nežádoucích usazenin a přebytečných tuků, tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Další nepříliš známý účinek zelí je schopnost uklidnit náš nervový systém, čehož můžeme využít např. při léčbě nespavosti, nervozity a napětí. Hlavně červenému zelí s vysokým obsahem selenu se připisuje blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu. Lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu také zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce. A co teprve ti z nás, kteří bojují s nadváhou – zelí nás totiž umí nasytit a zároveň nám dodat množství zdraví prospěšných látek, přitom jeho energetická hodnota je velice nízká (cca. 22kcal/100g).
Zelí v kuchyni
I když dnes běžně konzumujeme zelí spíš tepelně upravené (klasika maso-knedlo-zelo, nebo např. výborná česká zelňačka), nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek má samozřejmě zelí syrové a kysané. Na jemno nakrájené nebo nastrouhané syrové zelí se výborně hodí do salátů všeho druhu. Pro jeho zjemnění a změknutí můžeme použít jednoduchého triku, syrové zelí nakrájíme, uložíme do uzavíratelné nádoby, přidáme několik lžic olivového oleje, promícháme a nádobu uzavřeme, uložíme do chladu a necháme 2 dny uležet.
..taková obyčejná hlávka zelí.. na první pohled nic vláštního, že.. a co všechno umí.. byla by věčná škoda, kdybychom ho nechali vytlačit ze svého jídelníčku jinými „exotickými“ potravinami, které mu někdy nesahají ani po kotníky!

RECEPTY VLASTNÍ:

Boršč babičky Milečky
Suroviny:
mrkev
celer
bílé zelí
brambory
červená řepa
fazolky v rajském protlaku
cibule
hladká mouka
tuk
solčanka / vegeta
sůl
zelená nať-petrželka
zakysaná smetana

Postup:
Postupně dáme vařit mrkev, celer, po chvíli přidáme zelí, brambory. Když je vše měkké, přidáme najemno nastrouhanou řepu, zahustíme jíškou. Po vypnutí přidáme fazolky, petrželku a nakonec zakysanou smetanu.
(V ruských domácnostech smetana je až součástí ingrediencí na stole a přidává se přímo do talíře).

Taštičky z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kysané zelí
uzené tofu
vejce na potření
sezamové semínko

Postup:
Rozválíme listové těsto, nakrájíme na čtverečky, do každého dáme trochu najemno nastrouhaného tofu, mírně podušeného zelí, zabalíme do taštičky, potřeme vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme do zlatova.

Pekingské zelí se zázvorem
Při časové tísni ještě jeden recept. Je pro 2-3 osoby
Suroviny:
2 lžíce oleje
1 lžíce čerstvého zázvoru
4 šálky pokrájeného pekingského zelí
2/3 šálku mražené (sterilované) kukuřice
½ šálku solených arašídů (jeden malý sáček)
1 a ½ lžíce sojové omáčky
1 lžíce citronové šťávy

Postup:
Na oleji 30 sekund osmahneme najemno nakrájený zázvor, (alternativně 3-4 stroužky česneku), přidáme natenko nakrájené zelí a společně znovu asi 2 minutky osmahneme.
Podlejeme trochou vody (můžeme alternativně smíchat s ½ kostkou zeleninového bujónu), přidáme kukuřici a podusíme přiklopené 2 minuty.
Přidáme sojovou omáčku, citronovou šťávu, přisypeme arašídy (které můžeme, ale nemusíme nahrubo nasekat) a spolu na 1 – 2 minutky podusíme.
Pánev odstavíme a podáváme jako lehkou (jakou jinou) večeři, nebo jako vydatnou přílohu.

RECEPT Z NÁVŠTĚVY U GRAŻYNY

Levné závitky jinak (neboli Zelné kouličky)
Množství pro 4-6 osob, podle volby přílohy
Suroviny:
500g bílého zelí
cibulka
šálek předem připravené sojové drti
1 sáček rýže
1 kostka zeleninového bujónu
voda
sůl
¼ šálku krupice
3 lžíce namletého lněného semínka
9 lžic vody

Postup:
Zelí nakrájíme, přidáme sojovou drť (v Grażyny originálním receptu se jedná o namleté kuřecí maso), osmahnutou cibulku, suchou – nevařenou rýži a krupici. Abychom mohli tvořit malé karbanátky nebo kouličky, je potřeba hmotu svázat. V původním receptu k tomu slouží 5 vajec. My k tomu použijeme lněné semínko namočené na nejméně 5 minut ve teplé vodě, dokud nezrosolovatí. Obecně se místo 1 vejce dává 1 lžíce drceného lněného semene se 3 lžícemi vody. (Pozor, semínko žlukne během pár dní, uchovávat lze menší množství v uzavřené nádobě v lednici a i tam zásadně ne déle než týden).
Svázanou hmotu dochutíme a uděláme menší kouličky (díky rýži nabudou, tak ať se vám pak vejdou do pusy) a ty pak, jemně obalené v mouce, zlehka osmahneme na pánvi.
Naskládáme do hrnce, téměř zalijeme vodou s rajským protlakem a rozpuštěnou kostkou bujónu. Dusíme 30 minut.
Podáváme s přílohou podle chuti.
Alternativní postup:
Do vymaštěného pekáče naskládáme zelí nakrájené na proužky, cibuli, sojovou drť (apod.), zalijeme vodou s bujónem a protlakem, dáme do trouby. Rýži můžeme připravit jako samostatnou přílohu.

RECEPT NEJEN PŘI PODPŮRNÉ LÉČBĚ ONEMOCNĚNÍ NOSNÍCH DUTIN

Zelný salát s hruškami a křenem
Množství pro 4 osoby
Suroviny:
500g červeného zelí
2 zralé hrušky
1 rozumně velký (malý) kus čerstvého křenu
3 lžíce ovocného octa
3 lžíce přírodní jablečné šťávy
6 lžic oleje
mletý kmín
cukr
sůl

Postup:
Ovocný ocet promícháme s jablečnou šťávou, kmínem, cukrem a solí. Křen oloupeme, nastrouháme a 1 lžíci přidáme do zálivky.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřince, dužinu nakrájíme na tenké plátky, přelijeme zálivkou.
Ze zelné hlávky odstraníme vnější listy a vykrojíme košťál. Nakrouháme na tenké nudličky a rukou promneme, aby pustilo šťávu. (Ruce časem rudou barvu ztratí :-))
Salát necháme nejméně půl hodiny rozležet, během té doby můžeme průběžně promíchat. Podle potřeby dochutíme a nakonec posypeme zbylým křenem.
Poznámka:
Zánět dutin není věc, se kterou je radno si zahrávat. K lékaři musíme dorazit včas!
Ale všeobecně voda a teplo léčí. Pomáhají inhalace nebo mokré obaly, dobře se osvědčily střídavé horké (5 minut) a ledové (minutu) zábaly – tři za sebou, končí se ledovým a ihned do tepla pod peřinu. Více – Igor Bukovský – Miniencyklopedie přírodní léčby.

PŘEVZATÉ A UPRAVENÉ RECEPTY

Na internetu jsem našel recept polského vegetariána. Byl ale moc jednoduchý a původní bigos moc nepřipomínal. Co by na tenhle recept řekl tělem a duší Polák nevím. Do třídy na základce i na vojenské střední se mnou chodil a dodnes se se mnou občas vídá Miloš Polák. Ale ten nebude o bigosu vědět asi nic…

Lehký polský bigos

Suroviny:350 g kysaného bílého zelí, 350 g čerstvého bílého zelí, 1 uzené tofu
sojové nudličky, 50 g sušených hub 3 cibule,
2 sušené švestky 280 g rajského protlaku (2 větší plechovky) sůl, mletá paprika, cukr, bobkový list, nové koření, jalovec

Postup:
Do jednoho hrnce dáme kysané zelí, na kostičky nakrájené tofu, bobkový list, jalovec a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu. Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami a švestkami na 30-40 minut. Mezitím na pánvi usmažíme dozlatova na větší kousky nakrájené cibule, vložíme předem spařené a sojovou omáčkou dochucené sojové nudličky, osolíme a přidáme zázvor, papriku, podlijeme trochou vody a smažíme cca 20-25 min.
Když máme vše hotové, vše smícháme do jednoho hrnce, přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, podle chuti cukr a společně ještě dusíme cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).
Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný. Není žádné pravidlo, co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je, aby to byly samé dobré věci :o). Můžete přidat mrkev, rozetřený česnek a spoustu jiných dobrot. Pravý bigos je „masová“ záležitost a připravuje se 3 dny. S každým dalším ohřevem je pak ještě lepší. Nezbývá než vyzkoušet
Doporučená příloha:
chléb

Polský boršč
Suroviny:
česnek
sůl
celer
mrkev
petržel
jedno uzené nebo marinované tofu (v originálním receptu maso – 250 g )
kvásek
malá kysaná smetana
červená řepa
chlebové kůrky

Postup:
Polovinu červené řepy nadrobno nakrájíme, zalijeme šálkem vody, přidáme chlebové kůrky a necháme 3 – 4 dny kvasit.
Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, zbytek řepy a česnek uvaříme do měkka. Potom přidáme na kostičky nakrájené tofu. Do polévky přidáme kvásek a krátce povaříme.
Také do polského boršče vmícháme smetanu, aby dostal jemnější chuť, a ihned podáváme.

Polské zelí
Suroviny:
1/2 kg kyselého zelí
1 kg brambor
20 dkg seitan

Postup:
Brambory uvaříme, zvlášť uvaříme kyselé zelí doměkka, které zahustíme jíškou, seitan nakrájíme na kostičky a velmi lehce osmažíme na troše oleje. Pak brambory a kyselé zelí rozštoucháme dohromady a nakonec vmícháme seitan. Podáváme teplé, výborné je i druhý den.

Tip – Kvašené zelné papriky
Papriky se naplní jemně nakrouhaným zelím a necháme kvasit stejně, jako zelí. Do nálevu je vhodné pouţít sůl, která neobsahuje jod, který způsobuje měknutí vykvašených produktů. Výborně se na to hodí kamenná sůl.

Dušené zelí na kmínu – slovenský recept
Pokud jste právě přiběhli domů s hodinovým zpožděním, můžete jako lék na rozzlobené pohledy členů rodiny použít tento recept…
Suroviny:
½ hlávky středně velkého zelí
olej
2 lžičky kmínu
2 hrnky žampiónů (lze nahradit sušenými houbami)
sůl
Postup:
Zelí nakrouháme na jemné proužky, orestujeme na trošce oleje s kmínem. Občas promícháme. Po 5 minutách přidáme žampióny nakrájené na plátky.
Podlejeme trochou vody a dusíme pouze do změknutí hub, aby zelí zůstalo křupavé.
Odstavíme, osolíme a ihned podáváme.

Zelné bramboráčky – český recept
Klasický bramborák, to je česká tradice. Znáte ale tuhle českou klasiku s kysaným zelím? Uvidíte, že tímhle receptem obohatíte domácí jídelníček.
Suroviny:
500g brambor
250g kysaného zelí
3-4 lžičky bramborové moučky
1 cibule
1 vejce
sůl
majoránka
olej na smažení
1 hlávkový salát
červená cibule
lžíce olivového oleje
solčanka

Příprava:
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Zelí necháme okapat a pokrájíme na menší kousky. Obojí smícháme dohromady. Do směsi vmícháme bramborovou moučku. Světlou cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vejce rozbijeme a přidáme spolu s cibulí, okořeníme a osolíme. Těsto na bramboráčky důkladně promícháme. V pánvi necháme rozehřát tuk a na něm smažíme dozlatova malé bramboráčky.
Tip:
Hlávkový salát omyjeme a rozebereme na jednotlivé listy. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Naaranžujeme na jednotlivé talíře. Smícháme olej, koření a sůl. Dresinkem pokapeme saláty a přidáme bramboráčky.

Vaříme zdravě: Pokrmy ze zelí
Převzato z www.zena.cz
Bílé, červené a kysané zelí -tak to je potravina pro všechny hladové -dokáže zasytit, ale přitom obsahuje málo kalorií a mnoho vitaminů.
Bílé zelí
Má mnoho kyseliny listové důležité pro lidi ve stresu, dále vitamin C, vitaminy B12, mangan -důležitý pro sexuální aktivitu, selen, který podporuje imunitní systém a důležitý stopový prvek zinek. Obsahuje také antibakteriální fytoncidy a protisklerotický inositol.
Červené zelí
Má podobné složení jako bílé zelí, má však vyšší biologickou hodnotu. Má o něco méně vlákniny, ale vyšší obsah sacharidů, vitaminu C, provitaminu A a dvojnásobek železa. Jídlo z červeného zelí má také výraznější chuť. Množství selenu snižuje krevní tlak a zásobuje svaly kyslíkem. Odstraňuje z těla těžké kovy a chrání brzlík, což je důležitý orgán imunitního systému.
Kysané zelí
Chuť kysanému zelí dává bakteriální kvašení. Užitečné mikroorganismy, které obsahuje, prospívají bakteriím ve střevech, čímž zlepšuje zažívání a vstřebávání živin. Fermentací vzniká v zelí kobalamin (vitamin B12), který se nenachází v rostlinné stravě běžně. Mimořádná bohatost vitaminu B 12 způsobuje duševní svěžest, odbourává stres, aktivuje mozkovou a nervovou soustavu, obnovuje buňky a je důležitý pro kosti a svaly. Má i mnoho pyridoxinu, niacinu, kyseliny pantotenové, vitaminu C, draslíku, železa, hořčíku a zinku.

Recepty:

Zelí z kedlubny
100 g kedlubny, půl cibule, 5 g rostlinného tuku, sůl, kmín, ocet, med
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce osmažíme na tuku. Kedlubny oloupeme a nastrouháme najemno a přidáme k cibuli. Pak osolíme, okmínujeme, přidáme vodu a dusíme. Na závěr podle chuti přidáme ocet a med.

Zelňačka
2 hrsti sušených hub, 250 g kysaného zelí, 5 brambor, hrnek mléka, 1 cibule, lžíce hladké celozrnné mouky, olivový olej, sůl, kmín
Houby předem namočíme. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme houby, brambory pokrájené na kostičky a zalijeme vodou tak, aby sahala kousek nad směs. Osolíme, přidáme kysané zelí a vaříme do změknutí. Na závěr přilijeme mléko s rozmíchanou moukou a krátce povaříme.

Knedlíky se zelím
250 g nízkotučného tvarohu, celozrnná houska, 1 vejce, sůl, šálek kysaného zelí
Housku pokrájíme na drobné kostičky a smícháme ji s tvarohem, vajíčkem a osolíme. Z hmoty vytvoříme knedlík, který dáme vařit do vařící vody. Jako přílohu použijeme kysané zelí.

Zelný salát s jogurtem
sáček kysaného zelí, 150 g strouhaného sýra, 100g pórku, 4 lžíce bílého jogurtu, pepř
Zelí překrájíme, přidáme sýr a pokrájený pórek. Vmícháme bílý jogurt, ochutíme pepřem, případně přisolíme. K salátu je vhodné celozrnné pečivo.

Červené zelí na víně
1 hlávka červeného zelí, 2 dl červeného vína, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 citron, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, sůl, med
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhané zelí, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, přidáme bobkový list, hřebíček, podlijeme vínem, podle chuti osladíme medem a na mírném ohni dusíme doměkka. Odstraníme bobkový list, hřebíček a podáváme.

Zelný salát s ananasem
1 malá hlávka bílého zelí, 2 mrkve, 1 malý ananasový kompot, 2 lžičky kari koření, 1 lžíce horké vody, 1 šálek zakysané smetany, sůl, vlašské ořechy
Zelí a mrkev nastrouháme na nudličky, kari koření rozmícháme ve lžíci horké vody, necháme vychladnout, přidáme smetanu, sůl a rozšleháme. Zelí a mrkev dáme do mísy, přidáme kousky ananasu, přelijeme připravenou zálivkou, dobře promícháme a necháme vychladit. Před podáváním posypeme sekanými ořechy.

Salát z kysaného zelí s jablky
400 g kysaného zelí, 200 g jablek, 2 papriky, 1 cibule, 1 dl jablečného džusu, 1 lžíce olivového oleje, pažitka, sůl, mletá paprika
Zelí pokrájíme na malé kousky, přidáme papriky pokrájené na proužky, kolečka cibule a jablko na kostičky. Promícháme, osolíme, ochutíme mletou paprikou, přelijeme jablečným džusem a olejem. Dobře promícháme a dáme do ledničky odležet.

Zelný salát s koprem
1/4 hlávky bílého zelí, půlka salátové okurky, půl svazku jarní cibulky i s natí, 2 lžíce olivového olej, lžíce jablečného octa, 2 lžíce posekaného kopru, pepř, 100 g Mozarelly
Zelí nakrájíme na nudličky, okurku a cibulky na kolečka, promícháme, osolíme, opepříme. Vmícháme olej, ocet, posypeme pokrájenou Mozarellou a koprem.

Leave a Reply